Заради проваления диалог с правителството автобусните превозвачи излизат отново на

...
Заради проваления диалог с правителството автобусните превозвачи излизат отново на
Коментари Харесай

Превозвачи и Събев в пряк спор, министърът се закани да не допуска протеста им

Заради проваления разговор с държавното управление автобусните превозвачи излизат още веднъж на народен митинг, който планува блокаж на транспортната мрежа в страната. Това разгласи в ефира на бТВ Магдалена Милтенова, ръководител Конфедерацията на автобусните превозвачи. Веднага по-късно обаче министър Николай Събев съобщи, че желанието на превозвачите ще бъде осуетено. Той обаче отхвърли да посочи с какви средства ще бъде осъществено това.

„ На 18 май сме оповестили прекъсване на целия автобусен превоз в страната и блокиране на безусловно всички транспортни връзки. Това не може да продължава – администрацията да се подиграва с нас “, разгласи в изявление Милтенова.

Припомняме, че Конфедерацията и други браншови организации на превозвачите напуснаха среща с премиера Кирил Петков и министри, афектирани от думи на министър-председателя. По-късно изтече и запис от срещата, от който стана ясно какви реплики са си разменили двете страни.

„ В последна сметка излезе една истина, ние не сме били на загадка среща, няма нищо скрито и нищо персонално “, разгласи Милтенова. От думите й стана ясно, че записът е изработен и възложен от хора от Министерския съвет.

Милтенова подсети и какво са настояванията на превозвачите: понижаване на цената на горивата чрез премахването на биодобавката и понижаване на акциза; погашение на обещаните дотации на превозвачите и обсегът на тол системата да не се уголемява.

„ Искаме способен министър. Искаме министър, който милее за автобусния отрасъл, не министър, който атакува автобусния отрасъл, не е министър, който атакува превозвачите, които обезпечават 20% от брутния вътрешен артикул “, добави председателката на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„ Филмът с шантажа на българското държавно управление завърши. Чудя се за какво се желаят оставки, като последните 3 месеца ние имахме ясни договаряния и сделки, и си стиснахме ръцете. Икономическият модел, по който се е работил в автобусния превоз, е сбъркан “, отвърна транспортният министър.

Във своя обява във Facebook Събев съобщи, че „ В предходните години страната е раздавала обилно и без доста да внимава дотации и на автобусните превозвачи “

„ Вече има повече надзор, и това докара до митинги. Контролът не е самоцел. Той би трябвало да спести пари на всички нас, и да подреди вярно връзките в стопанската система. Филмът с няколко послушни транспортни компании на “държавна хранилка “ завърши “, добави Събев.

В изявление пред бТВ той съобщи, че страната ще стартира дейности по нареждане на разписанията, тъй че да няма повтаряне на написания, да няма повтаряне на финансиране и субсидиране.

„ Г-жа Милтенова съставлява част от компаниите, които нямат интерес страната да има национална транспортна скица. Но ние сме решени, че страната ще има такава скица и започваме да я подреждаме. Всички автобусни превозвачи и притежатели на компании би трябвало да знаят, че в лицето на министерството имат поръчител за равни условия на пазара “, съобщи Николай Събев.

По думите му, Милтенова не желае да договаря. Запитан дали ще я предложения на среща в министерството, той отвърна: Аз желая да поканя законни представители на автобусните превозвачи.

Относно поръчката за цялостна транспортна обсада на 18 май, Събев съобщи, че Министерство на превоза няма да допусне спиране на транспорти.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР