Заради повишение на случаите на коронавирус в страната - още

...
Заради повишение на случаите на коронавирус в страната - още
Коментари Харесай

Още области в страната въведоха нови COVID мерки

Заради покачване на случаите на ковид в страната - още области въведоха временни Коронавирус ограничения  с цел ограничение на болестта.

Ето в кои области се вкарват новите ограничения: 

София:

Новите ограничения се вкараха със заповед на РЗИ. Тя влиза в действие от 4 август, а ограниченията ще са наложителни 30 дни.   Освен в здравни, лечебни заведения, аптеки, оптики и градския превоз, маските стават наложителни и за търговските обекти, железопътни гари, автогари и летище София. 

В закрити помещения и на работното място би трябвало да се съблюдава задължителна дистанция от метър и половина, постоянна стерилизация и проветряване.При опция и по преценка работодателите и органите по назначение могат да създават възможност за работа в отдалечена форма. 

В детските заведения и профилираните институции се провежда засилен утринен филтър в за недопускане на хора с клинични признаци на COVID-19, както и за други остри заразни заболявания. 

Ограничения има и за свижданията в лечебните заведения. Припомняме, че част от ограниченията към този момент бяха въведени и допълнени от РЗИ София. Столицата обаче влезе в жълтия Етап 2, който предвиждаше разширяване на обсега на част от Коронавирус ограниченията. 

Освен София, в жълтия Етап 2 са  Варна и Силистра. Това демонстрира информация на DarikNews.bg в системата на здравните управляващи. Варна към този момент вкара спомагателни ограничаващи ограничения. В Силистра маските са наложителни, само че не във всички затворени пространства. 

Област Хасково:

От 22 юли до 20 август, със заповед на шефа на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Хасково, е наложително носенето на защитни маски в болници, аптеки, оптики, профилирани институции за даване на обществени услуги, както и в публичния превоз. Това оповестиха от здравната ревизия в града.

Препоръчително е всички лица, които не са от едно семейство, да спазват физическа отдалеченост от 1,5 метра, когато се намират на открити публични места със скупчване на хора.

От РЗИ показват, че всички работодатели и органи по назначаване е належащо да провеждат провеждането на противоепидемични ограничения в работните пространства - редовно проветряване и стерилизация на работните помещения и недопускане до работните пространства на хора с прояви на остри респираторни болести.

По преценка може да бъде основана опция за работа в отдалечена форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се откри работно време с променливи граници или работа на смени, за  ограничаване на  контакти на работните места.

Здравните управляващи допълват, че е належащо да се засили сутрешният филтър в детските заведения, както и да не се  допускат деца с клинични признаци за COVID- 19 или други заразни болести. Ежедневен надзор е нужен и в профилираните институции за даване на обществени услуги.

Област Бургас:

Временни противоепидемични ограничения са въведени до 19 август на територията на региона. Защитните маски за лице още веднъж са наложителни в лечебните заведения, аптеките и оптиките.

Засилен е утринният филтър в детските заведения за недопускане на деца с клинични признаци на COVID-19, както и за други остри заразни заболявания. Временните ограничения ще бъдат изменени според от развиването на епидемиологичната обстановка в региона. За това осведоми Регионалната здравна ревизия в Бургас.

Област Видин:

Мерките включват носене на защитна маска в лечебни заведения, аптеки, оптики, в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни; наложително съблюдаване на физическа отдалеченост от 1,5 м. на открити публични места, на които има скупчване на хора; постоянно проветряване и стерилизация на работните места; при опция и по преценка да се сътвори опция за работа в отдалечена форма, да се откри работно време с променливи граници или работа на смени; осъществяване на засилен утринен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания. 

Носенето на маски не е наложително за деца до 6-годишна възраст, се прецизира в заповедта на шефа на РЗИ.

Припомняме, че другите области, в които бяха въведени краткотрайни ограничения са : Кюстендил, Шумен, Кърджали, Монтана, Варна, Плевен, Търговище и Пазарджик.

2610 нови случая на COVID-19
 бяха регистрирани за последните 24 часа, демонстрират данните, оповестени в Единния информативен портал. Те са били открити с 10 204 теста, което значи, че позитивните проби са 25,58% от направените. Починалите от COVID-19 за последното денонощие са 24. С това жертвите от началото на пандемията доближиха 37 404.

1610 са излекувани през миналите 24 часа. Така досега те към този момент са 1 147 216. Хоспитализираните са тъкмо 1000, 59 - в интензивно поделение. Броят на новопостъпилите в болница за последния ден е 275.

Общо в страната са сложени 4 475 822 дози ваксина срещу ковид, включително 1594 за последното денонощие. Със приключен цикъл на имунизация са 2 064 814 души, от тях 826 013 са получили бустерна доза, а 39 640 - и втори бустер.

Припомняме, че Етап 2 планува следните противоепидемични ограничения: 
 
- носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за даване на обществени услуги, градски превоз и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори)
- съблюдаване на физическа отдалеченост от най-малко 1,5м
- хигиена на ръцете и стерилизация на повърхности, постоянно проветряване
- Работа от разстояние (надомна), при опция
- Провеждане на засилен утринен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания
- Провеждане на всекидневен филтър в образователните заведения за съществуване на възпитаници с клинични признаци за COVID-19 и тяхното премахване от образователния развой до определяне на диагнозата и клинично излекуване
- Провеждане на всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни за съществуване на консуматори и личен състав с клинични признаци за COVID-19 и премахване на личния състав от работа до определяне на диагнозата и клинично излекуване
- Носене на защитна маска за лице на закрито в обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите и в други обекти, както и по време на разнообразни просветителни (в това число учебни заведения и висши образователни заведения), спортни, научни и културни действия и мероприятия, свързани със скупчване на хора
- Въвеждане на условие за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти
- Ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Допускат се единствено свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни - по преценка на лекуващия доктор по отношение на здравословното положение на пациента и риска от заразяване с COVID-19
- Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи
- Недопускане разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки. Въвеждане на наложителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи възпитаници по медицински причини
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР