Заради по-заразния „Делта“ вариант на коронавируса боледуват и децата. В

...
Заради по-заразния „Делта“ вариант на коронавируса боледуват и децата. В
Коментари Харесай

COVID-19 у нас: Заради „Делта“ варианта боледуват и деца, но ваксинираните са малко

Заради по-заразния „ Делта “ вид на ковид боледуват и децата. В същото време имунизираните във възрастовата група над 12 години са малко.

Вълната у нас продължава да пораства. Втори следващ ден с над 2000 инфектирани и първа област в тъмночервената зона. Такава е картината на болестта за последното денонощие.

Както се очакваше, Търговище е зоната, която първа мина прага от 500 инфектирани на 100 хиляди. Към алената зона пък минаха Сливен и Смолян.

Запазва се и наклонността за висок брой новозаразени - 2053. 670 души са излекувани. 56 са умряли. Над 3700 са в болница.

Преди 2 седмици двете деца на Лилия Стоянова се разболяват. Малко по-късно признаци развива и тя. Заради лимитираните си контакти в началото не подозират, че се касае за COVID-19. Тестовете обаче посочили точно това.

„ Не можахме да установим по какъв начин сме се заразили, тъй като поддържаме връзка с дребен кръг от хора. Това за мен удостоверява тезата, че „ Делта “ разновидността е доста нападателен “, споделя Лилия.

13-годишният й наследник е ваксиниран с първа доза против COVID-19. По-малкото й дете не, тъй като още няма ваксина, утвърдена за тази възрастова група.

„ Големият ми наследник, който има една ваксина, прекара по-леко - с температура и хрема. При дребният ми наследник се развива затруднения - бронхит и доста противен обрив, който свързват с ковид “, споделя Лилия.

Макар и по-засегнати през тази вълна, при децата болестта минава леко, споделят лекари.

В Сливен разполагат с кревати, в случай че се наложи. Опасяват се обаче от неналичието на лекари - в отделението работят едвам трима педиатри.

И до момента в който броят на инфектираните деца пораства, тази група е с най-ниско имунизационно покритие. При сложени към 7500 ваксини, ваксинираните са под 2 %.

Имаме подготвеност за трета доза, когато европейският регулатор утвърди тази процедура, съобщи пред bTV изпълнителният шеф на ИАЛ Богдан Кирилов. Опитът до момента демонстрира, че евентуално ще се стартира с хората с по-слаба имунна система, трансплантираните, както и възрастните.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР