Заради очакваното забавяне на бизнеса си онлайн търговците отварят физически

...
Заради очакваното забавяне на бизнеса си онлайн търговците отварят физически
Коментари Харесай

Онлайн удар за търговските площи

Заради предстоящото закъснение на бизнеса си онлайн търговците отварят физически " шоуруми "

[Shutterstock] Още по тематиката
Walmart усилва с 50% приходите си от онлайн продажби

Американската комерсиална верига е окуражена да доближи до водещото място в бранша
20 ное 2017
Alibaba влага 3 милиарда $ в китайски оператор на хипермаркети

Гигантът върви по стъпките на Amazon, която по-рано през годината купи Whole Foods в Съединени американски щати
20 ное 2017
Технологиите ще навлизат все по-осезаемо в търговията на дребно

Качеството и атмосферата на извършване на покупки са най-важните критерии, по които българите избират съответни магазини
31 окт 2017
Резултатите на Amazon направиха Джеф Безос най-богатия човек в света

Компанията се показа над упованията на анализаторите, акциите скочиха със 7%
27 окт 2017
Alibaba влага 15 милиарда $ за развиване на нови технологии

Компанията отваря седем лабораторни центъра из целия свят
11 окт 2017
IKEA възнамерява да продава продуктите си посредством онлайн платформи

Шведската мебелна верига е подготвена да промени бизнес модела си, с цел да остане на върха в бранша
10 окт 2017
Global Powers of Retailing 2017: Размествания в топ 10 на световно равнище

Световните вериги се сливат, с цел да стават още по-големи
29 сеп 2017
Интересът към комерсиалните площи остава висок

Моловете са с съвсем цялостна претовареност както в София, по този начин и в останалите огромни градове, регистрира консултанстската компания Colliers
29 авг 2017
Amazon стартира комерсиална война - понижава цените в Whole Foods Market

Плановете на онлайн колоса за добитата верига се отразиха на акциите на конкурентните компании
27 авг 2017
Първата онлайн гражданска война

Глобалната онлайн търговия към този момент е в трилиони долари и трансформира бизнес модела на всички магазини и консуматори
4 авг 2017
Лондон продължава да бъде водач на пазара на търговски площи в Европа

Цените на наемите на основните улици в Лондон са се вдигнали с 48%, сочи отчет на Colliers
18 апр 2017 Всяка година за милиони американци Денят на благодарността стартира с гледането на обичайния пъстър церемониал, проведен от Macy’s. Tърговската верига, която стои зад зрелищното шествие още от 1924 година, обаче в последно време има все по-малко мотиви за признателност – през последните три години продажбите й падат мощно, акциите са поевтинели с над 70%, а управлението беше насила да затвори над 100 магазина. Дори огромното извършване на покупки в празничния сезон, започващ от Черния петък след Деня на благодарността, не съумява да помогне на ритейл колоса да стабилизира резултатите си. А в такава обстановка се намират все по-голяма част от търговците в Съединени американски щати и по света. Причината – новите технологии, които трансформират навиците на потребителите и зареждат възхода на онлайн търговията.

На българския пазар това към момента не е толкоз забележим проблем, защото електронната търговия се развива с няколко години забавяне по отношение на интернационалните трендове и онлайн продажбите към този момент са прекомерно дребна част от общите – по данни на Nielsen интернет купувачите в страната през 2016 година са били 1.1 млн. В Съединени американски щати обаче още от предходната година на пазара към този момент се приказва за ритейл апокалипсис поради стремглаво растящия брой затворени магазини, въпреки и там онлайн взривът да не е единственият провинен. В Европа анализаторите регистрират закъснение в строителството на нови търговски площи и все по-съществена промяна на активността на към този момент работещите молове.

Апокалипсис оттатък Атлантика

По данни на Международния съвет на комерсиалните центрове ICSC (International Council of Shopping Centers) към първите три тримесечия на 2017 година в Съединени американски щати са отворени над 3000 нови магазина (без да се броят тези за хранителни артикули и заведения), само че броят на обектите, които следва да бъдат затворени, е 6752. Числото за напусналите пазара е над два пъти по-високо спрямо общото за 2016 година и приближава върха от 6900 магазина, затворени през пика на рецесията през 2008 година Много от водещите ритейлъри като Wal-Mart и Target взеха решение, че имат прекалено много площи. Универсалните магазини като Macy`s, Sears и J.C. Penney също свиват наличието си – в сегмента са затворени към 550 обекта с повърхност от 43 млн. кв.м, или към половината от общата, показва Bloomberg. Това се случва в интервал, в който потребителското доверие е в небесата, безработицата е рекордно ниска, а стопанската система продължава да пораства – нормално все предпоставки за ритейл взрив. Въпреки това сега броят на веригите, които влизат в процедури по неплатежоспособност или са в мощно затруднено състояние, е по-висок, в сравнение с по време на рецесията.

Проблемите на обичайните търговци на дребно в Съединени американски щати не се коренят единствено в това, че Amazon.com отхапва от пазарния им дял, или в другите потребителски привички на по-младите хора (на 20 - 30 г.), въпреки те да имат голямо въздействие. Към тях се прибавя и един различен много значителен фактор, настояват от Bloomberg – насъбраните в балансите им отговорности за милиарди, чието обслужване или рефинансиране ще става все по-трудно, даже и за фирмите, които са в положително здраве. През 2017 година падежираха едвам 100 млн. $ отговорности с висока рентабилност на ритейлъри, само че по данни на Fitch Ratings през 2018 година сумата ще се усили до 1.9 милиарда $, а през 2019 - 2025 година ще набъбне до близо 5 милиарда $ годишно. Влияние ще окаже и неизбежното стягане на кредитния пазар, което ще последва смяната в паричната политика на Фед и повдигането на лихвите. Инвеститорските настройки към бранша също са все по-предпазливи. Емблематичен образец е веригата за играчки Toys " R " Us, която през септември изненадващо подаде молба за отбрана от кредитори, откакто не съумя да рефинансира 400 млн. $ от отговорностите си за общо 5 милиарда $ макар относително постоянните си резултати.

Промяната в Европа

Отсам океана обстановката не е толкоз мрачна, въпреки че и тук онлайн търговията пренарежда радикално бранша. По данни на Cushman & Wakefield строителството на нови търговски центрове се забавя сензитивно през 2017 година, а упованията са наклонността да се резервира и през идната. Към средата на годината комерсиалните площи на континента са 160.8 млн. кв.м, или с 3% повече по отношение на полугодието на 2016 година, като растежът се дължи в доста по-голяма степен на Централна и Източна Европа, където новооткритите площи са били над два пъти повече от тези в Западна Европа.

" С еволюцията на ритейла комерсиалните центрове минават през интервал на обилни промени. Сега фокусът е в по-голяма степен върху основаването на привлекателна, вдъхновяваща и създаваща прекарване за потребителите среда, която не може да бъде напълно репликирана онлайн ", изяснява Силвия Йодловски, анализатор от компанията.

Междувременно от ден на ден онлайн търговци дават отговор на това и на прогнозите за закъснение на растежа на интернет продажбите в идващите четири години, като откриват физически магазини. Според изследване на Colliers процесът, наименуван шоуруминг, има за цел не толкоз да се генерират продажби в новите обекти, едвам се ускори лоялността на потребителите към марките и да се даде подтик на онлайн покупките. Обектите, които се наемат за такива цели, нормално не са на топ местоположения, което разрешава договарянето и на по-изгодни наемни равнища. А защото отвън първокласния сегмент делът на незаетите площи е много висок, това носи изгоди и за наемодателите, се показва в проучването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР