Заради новата вълна от Ковид-19 в Шанхай бяха наложени строги

...
Заради новата вълна от Ковид-19 в Шанхай бяха наложени строги
Коментари Харесай

Във фабриките на Шанхай: там спят, там се хранят, там се къпят

Заради новата вълна от Ковид-19 в Шанхай бяха наложени строги ограничения. Фабриките още веднъж заработиха, само че служащите нямат право да ги напущат. Хиляди чиновници нощуват във фабриките. Там се хранят, там се къпят.

Малко картон, а от горната страна спален чувал: това е леглото на Ли Ге*, който работи в Quanta Computer Inc. в Шанхай - компания снабдител на Apple. Откакто в мегаполиса избухна вълна на ковид, Ли Ге към този момент няма право да напуща пространствата в края на работния ден. Там той работи, храни се, спи, къпе се. Ли Ге няма различен избор - нуждае се от пари и би трябвало да върви на работа. Но той надалеч не е единственият. От над четири седмици във фабриката работят и живеят още към две хиляди други чиновници.

В началото на Ковид-кризата, поточните линии в Шанхай бяха спрели. В последните седмици обаче от ден на ден компании получават позволение от управляващите да възобновят работа. Но единствено при едно изискване: че щом един път са стъпили на територията на фабриките, чиновниците не трябва да ги напущат. Всички те са изолирани от света. Затворени са в един самобитен балон.

" Веднъж влезнал във фабриката, оставаш там "

Шанхай е икономическият център на Китай - брутният вътрешен артикул на града е почти еднакъв на този на Белгия. Ако производството тук спре, последствията се усещат в целия свят. " Повечето от към четирите хиляди компании, на които е позволено да стартират да работят още веднъж, извършват основни функционалности или са незаменими снабдители в браншове като автомобилостроенето, машиностроенето, химическата индустрия или фармацевтиката ", споделя Бетина Шьон-Беханзин, вицепрезидентка на Европейската комерсиална камара в Китай. Но по-голямата част от тях, добавя тя, към момента могат да работят единствено с към 30% до 50% от потенциала си.

Около една трета от фирмите, които към този момент работят и чиито чиновници са тотално изолирани от останалия свят, са задгранични. " По наша информация сега не е допустимо личният състав да работи на смени ", споделя Бетина Шьон-Беханзин, която е затворена в жилището си в Шанхай към този момент повече от 10 седмици. " Веднъж влезнал във фабриката, оставаш там. Само при положение на заболяване на хората се позволява да напущат територията на фабриката. Можете да си визиите, че това, несъмнено, е и голям душевен напън. "

Работещите заводи са трансформирали някои от халетата си в спални пространства. Някои компании са основали големи палаткови лагери. Всички те са обезпечили тоалетни, сапун, паста за зъби. " Имаше съревнование, по този начин да се каже, кой ще купи най-бързо най-вече спални чували и кревати ", споделя Петер Вилемсен, шеф на немската автомобилна и оръжейна компания Rheinmetall. Китайският филиал на Rheinmetall създава авточасти. Заводите на компанията са разпръснати из цялата страна. В Шанхай сега работят единствено към 30 души.

" Питаме всички служащи дали желаят да дойдат, или не. Не са длъжни да идват ", споделя Петер Вилемсен. " Има хора, които споделят: Не мога, тъй като имам семейство у дома, за което би трябвало да се грижа ". Това е обикновено и не води до уволняване. "

Протести и конфликти

Заплащането на служащите в Китай постоянно е доста ниско. Едва след полагането на ексклузивен труд или приемане на бонус заплащането става атрактивно. Защо тогава някои чиновници са подготвени да се върнат във фабриките и да заживеят в този " балон "? Спорд Вилемсен от Rheinmetall, решаващият фактор е, че служащите се усещат като съществена част от компанията: " Те идват, тъй като си споделят: значимо е да работим, с цел да имаме положително бъдеще ".

Още редица немски компании, измежду които Volkswagen, Beiersdorf, Henkel, Siemens Healthineers и Bosch, също са блокирали свои служащи в заводите си, с цел да възобновят производството. Всички те обаче отхвърлиха коментар.

В Quanta Computer Inc., където работи Ли Ге, в това време се стигна до митинги. След пет седмици работа и живот в " балона " доста младежи желаеха да изоставен фабриката. Имаше протести и конфликти. В последна сметка, на някои бе разрешено да се приберат вкъщи. А тези, които останаха на поточната лента, взимат три пъти по-висока заплата. От Quanta Computer Inc. също отхвърлиха да разяснява обстановката.

*протагонистът не пожела да назове същинското си име

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР