Заради незадоволителната работа на КЗП и разногласията в ръководството й

...
Заради незадоволителната работа на КЗП и разногласията в ръководството й
Коментари Харесай

КЗП проверява през пръсти и фирмите за бързи кредити

Заради незадоволителната работа на КЗП и различията в управлението й ръководителят Стоил Алипиев бе свикан още преди половин година от министъра на стопанската система да си подаде оставката.

След демонстрираното благосклонно отношение към телекомите Комисията за отбрана на потребителите сподели, че ревизира през просото и компаниите за бързи заеми. Наред с това избраните в закона наказания са толкоз ниски, че надали са проблем за бранша, който в последните години се развива с бурни темпове.

Санкциите за нелоялни търговски практики, прилагани от компаниите за бързи заеми, би трябвало да се завишат значително, тъй като сега те нямат никакъв възпиращ резултат. Тези компании всеобщо нарушават разпоредбите за разпределяне на заеми, само че по Закона за отбрана на потребителите оптималната санкция за нелоялни практики е 50 000 лева На фона на големите обороти на този бизнес в страната сходна глоба е напряко алегорична. Необходимо е тя да бъде обвързана с годишните доходи на нарушителя, да вземем за пример 4%.

Това приканиха от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) омбудсманът Диана Ковачева и от придвижване " Изправи се. БГ " пред депутатите от специфичната комисия за наблюдаване на отбраната на потребителите и ограничение на работата на монополите, писа в. " Сега ".

През 2023 година КЗП е направила инспекции в половината от общо 102 компании, които се занимават с даване на бързи заеми, а в идващите 6 месеца ще приключим и с останалата половина, регистрира ръководителят на КЗП Стоил Алипиев. В резултат на тези инспекции комисията е съставила 108 акта за нарушавания, от които 74 са с наказателни постановления. Начислените санкции са за 743 хиляди лева Само при 10% от фирмите не са открити нарушавания.

" Начислените санкции са едвам 0.01% от общия оборот, който осъществя този бранш. За последните две-три години той порасна с 65% - от 3.3 милиарда лева през 2021 година до 5.5 милиарда през 2023 година От показаните данни излиза, че всеки един извършител е бил санкциониран приблизително с по 10 000 лева ", разяснява Мая Манолова от " Изправисе. БГ ".

Ръководството на КЗП за следващ път изуми депутатите с неразбирателството сред ръководителя и другите двама членове на комисията. Те се разминаха в данните за направените инспекции и си насочиха взаимни рецензии за неефективния надзор, както и за и невъзможността инспекциите да продължат и да обзет всички компании за бързи заеми.

КЗП не разполага с задоволително кадрови капацитет и с цел да се извърши огромната акция за инспекция на компаниите за бързи заеми са били привлечени външни реализатори по гледище на ръководителя Стоил Алипиев. Двамата членове на комисията Ангел Джалев и Константин Арабаджиев се оплакаха през днешния ден, че този метод се оказал неприятна процедура - външните реализатори не са си свършили добре работата и е трябвало отчетите им да бъдат преработвани от инспекторите от комисията. 

" Вече нямаме никакъв капацитет за осъществяване на инспекциите, тъй като всички дългогодишни сътрудници, които работеха по плана, напуснаха - било поради ниските заплати, било по други аргументи. В момента разполагаме единствено с един правист, който е на два месеца стаж ", изясни Арабаждиев. По неговите думи в КЗП са прегледани за нелоялни търговски практики и неравноправни клаузи общите условия единствено на 32 компании за бързи заеми, което е едвам 30% от бранша.

" За страдание сгрешихме в провеждането на акцията. Вместо да тръгваме с физически инспекции на място, трябваше първо да прегледаме Общите условия на всички компании. Там, където се установяват нелоялни търговски практики или неравноправни клаузи - да се дадат наставления за доброволното им премахване и едвам тогава да се вършат инспекции, да се постановат наказания или да се водят каузи ", сподели и другият член на КЗП Ангел Джалев.

И Арабаджиев, и Джалев дадоха да се разбере, че са се противопоставили както на наемането на външни реализатори за тези инспекции, по този начин и на организацията на осъществяване на цялата акция. " Към момента не може да довършим тази акция. Остава провесен въпросът какво се случва с по-голямата част от компаниите за бързи заеми, които не сме ревизирали. Вече втора година те са оставени да работят необезпокоявани ", уточни Джалев.

" За следващ път изпадам в потрес от КЗП ", разгласи депутатът Десислава Трифонова, която е ръководител на краткотрайната комисия за наблюдаване на отбраната на потребителите. На предното й съвещание управлението на КЗП по същия метод влезе в пререкания във връзка с работата си по отношение на контрола върху телекомите.

От обърканите пояснения на Стоил Алипиев се разбра, че комисията ревизира компаниите за бързи заеми само за нелоялни търговски практики. Търсене на неравноправни клаузи в договорите с клиенти и в общите условия на процедура не се прави.

Фирмите за бързи заеми са единствено на регистрационен режим към Българска народна банка и единственият орган, който има законово право да ги управлява, е КЗП.

Според омбудсмана Диана Ковачева инспекциите на КЗП няма да доведат до никакви последици. Първо, тъй като пълномощията на КЗП са да постанова наказания единствено за нелоялни търговски практики, и второ, санкциите са прекомерно ниски. За неравноправните клаузи КЗП може само да сезира съда, в случай че нарушителят не извърши предписанията й. КЗП обаче не е употребила правото си да заведе нито един групов иск по бързата процедура и по този начин да отбрани клиентите от своеволията на компаниите за бързи заеми.

Както доста пъти към този момент е коментирано, едно от най-фрапантните издевателства към получателите на такива заеми, е да търпят големи неустойки за това, че не могат да посочат поръчители или да учредят банкова гаранция, за които кредиторът слага съвсем неизпълними условия. Фирмите за бързи заеми са печално известни и с големите такси, които постановат за всевъзможни услуги, като по този метод надуват лихвата доста над тавана по закон. В момента при 13.8% ОЛП таванът на лихвите на бързите заеми надвишава 60%, само че поради другите такси и неустойки цената скача до 200%, уточни омбудсманът въз основата на стотиците тъжби при нея. 

Друго скандално изискване е предварителната дължимост, която кредиторите постановат, в случай че клиентът им закъснее с заплащането на вноската. Тогава от него се желае неотложно да покрие цялата сума плюс всички дължими лихви за целия интервал на разсрочено заплащане. " Обикновено компаниите за бързи заеми са в пакет с колекторски компании и такива заеми незабавно минават в техни ръце с нова порция такси ", уточни Мая Манолова.

По време на дебатите в комисията се чуха апели да се засилят функционалностите на КЗП и нейните членове да се избират от Народното събрание, вместо институцията да е под шапката на Министерството на стопанската система. Преди това обаче би трябвало час по-скоро да бъде заменено управлението на комисията, която към този момент цяла година се раздира от спорове.

Фирма за бързи заеми афишира, че цената на заема е 37,24%, а действително клиентите заплащат 185%, стана ясно от думите на ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев пред депутати от Подкомисията за наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничението на монополите.

Например за заем от 2500 лева компанията взима такса от 426 лева за експресно разглеждане на документите в границите на деня. Освен това взима и такса от 1983 лева, в случай че клиентът не обезпечи гарант на заема. Тези такси би трябвало да бъдат включени в годишния % на разноските, който пресмятат компаниите за бързи заеми, само че не го вършат. Така клиентите действително заплащат доста по-висока цена от тази, която авансово е оповестена на компанията.

Проверките на КЗП демонстрират, че към 90% от тестваните компании нарушават разпоредбите. Но по закон глобите са сред 3 хиляди и 50 хиляди лева и действително не работят възпиращо за компаниите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР