Заради нарушения при строежа на детската болница в София, бившият

...
Заради нарушения при строежа на детската болница в София, бившият
Коментари Харесай

Започва проверка на строежа на детската болница в София

Заради нарушавания при градежа на детската болница в София, някогашният министър председател Бойко Борисов и негови министри са дадени на прокурор. Това разгласи в Народното събрание служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров. Освен това той предложи болница " Лозенец " краткотрайно да стане педиатрия.

Всички документи, събрани по проблема с националната детска болница, са изпратени към профилираната прокуратура. Дадени са инструкции на компанията, определена да построи болничното заведение, да върне предплатено изплатените суми. Стана ясно, че се върви към преустановяване на контракта. А до момента в който се построи напълно нова постройка до 6-7 години, беше препоръчано някогашната държавна болница да стане педиатрия.

Здравният министър желае спецпрокуратурата да ревизира плана за строителството на детската болница, утвърден от кабинета " Борисов ".

„ При вероятно определяне на данни за нарушавания на служебните отговорности на всички длъжности лица, ангажирани по проблема – тогавашният министър председател Бойко Борисов, както и двамата здравни министри - проф. Костадин Ангелов и Кирил Ананиев “, съобщи Стойчо Кацаров.

„ Освен да скалъпите една такава договорка, нищо друго положително не се е случило на детското опазване на здравето “, добави здравният министър.

Последва светкавична реакция от ГЕРБ.

„ Това дали някой е взел някакви пари, ще го потвърди прокуратурата. Имайки поради вашия екип, умерено мога да кажа: " Крадецът вика: " Дръжте крадеца “, сподели Кирил Ананиев.

„ Радвам се, че сте изпратили всичко това от досието на прокуратурата – там ще кажем кой искаше да прекратим контракта, с цел да получи 8 млн. за планиране “, добави проф. Костадин Ангелов.

Според Кацаров най-сериозното нарушаване е, че държавна здравна капиталова компания е превела задатък от 9 млн. лв. на консорциума от компании от групата на " Главболгарстрой " без да има издадена виза за планиране.

„ Това е една грозна картина на поредност от престъпления, а в този момент съм в обстановка да диря 9 милиона неизвестно за какво къде отишли, при кого и защо “, сподели още Стойчо Кацаров.

От фирмата-изпълнител към този момент се въздържат от коментар.

Докато се откри трайно решение, служебният здравен министър предлага краткотрайно някогашната държавна болница " Лозенец " да бъде превърната в детска болница

„ Това е най-луксозната болница в страната – на кой да дадем най-луксозната болница, в случай че не на болните дечица “, добави здравният министър.

Ръководството на болница „ Лозенец “ резервира безмълвие, а от ГЕРБ и Българска социалистическа партия припомниха, че концепцията е остаряла и е била отхвърлена.

Положителна реакция обаче пристигна от инициативния комитет " За същинска детска болница ".

„ Правителствена болница не е постройката на нашите фантазии, само че теренът е подобаващ и сме обмисляли като опция да бъде построена новата детска болница “, сподели арх. Петкана Бакалова от Пловдив.

Стана ясно още, че управлението на Държавната капиталова компания ще бъде освободено. Пред bTV шефът й Иван Алексиев се въздържа от коментар.

От профилираната прокуратура оповестиха, че към този момент е разпоредена сложна инспекция от страна на органите на АДФИ и КПКОНПИ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР