Заради нарушения на екологичните норми временно се затваря ТЕЦ Марица

...
Заради нарушения на екологичните норми временно се затваря ТЕЦ Марица
Коментари Харесай

Затварят временно ТЕЦ „Марица 3“ заради мръсния въздух

Заради нарушавания на екологичните правила краткотрайно се затваря Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ в Димитровград. Последните превишения на разрешените равнища на серен диоксид бяха регистрирани тази събота, оповестиха на брифинг служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилов. Освен риск за здравето на популацията, честите нарушавания на екологичните правила от страна на ТЕЦ-а слага под риск действието на цялата електроенергийна система у нас и може да докара даже до прекъсването на огромните съоръжения в маришкия басейн, оповестиха те.

Въглищните централи у нас работят с помощта на дерогация от страна на Европейска комисия, която разрешава 3 средноденонощни превишения на нормите и 24 средночасови. С записаното замърсяване от Топлоелектрическа централа Марица 3 в събота, страната ни към този момент е достигнала разрешените 3 средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови.

" Сега сме на 23 средночасови превишения на нормите, а още 3 месеца има до края на годината. С още две нарушавания тази дерогация ще бъде анулирана, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще трансформира България от чист експортьор на електрическа енергия в чист вносител. Мощността на Топлоелектрическа централа Марица 3, в това време, е незначителна, а инсталациите в маришкия басейн са сериозни за цялата енергийна система. И с още 2 нарушавания в Топлоелектрическа централа Марица 3 се рискува работата на маришките централи, страната да загуби 30% от производството си на електричество, в случай че всички прилежащи страни внасят електричество у нас. ", сподели служебният енергиен министър Росен Христов.

Затова Топлоелектрическа централа Марица 3 стопира работа краткотрайно и ще предстои на инспекции от страна на Министерство на околната среда и водите. Ако извърши еколочините наставления, работата му ще бъде обновена.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР