Заради магията на кукерските обичаи двама братя възраждат уникална порода

...
Заради магията на кукерските обичаи двама братя възраждат уникална порода
Коментари Харесай

Двама братя отглеждат уникална порода най-дългокосместа коза в света

Заради магията на кукерските традиции двама братя възраждат неповторима порода животни. Атанас и Илиян Колчакови от пазарджишкото село Калугерово отглеждат предпазената българска порода " Калоферска коза ". Младежите употребяват козината на бозайниците, с цел да вършат достоверни и забележителни кукерски костюми.

" Калоферката " е най-дългокосместата коза в света. Породата е основана чрез продължителна селекция. В началото особено за този тип е било, че устоя на доста ниски температури, вирее добре в Балкана и най-много в Калофер, откъдето произлиза и името й. Към 2008 година броят на представителите на породата стига минималната численост от 296 индивида, което прави статуса на " Калоферската коза " заплашен от изгубване.

" С течение на времето, защото косместата й завивка е по-дълга, хората стартират да вършат кукерски костюми от нея. Дължината на косъма може да доближи до метър и по този метод облеклата стават доста впечатляващи ", споделя пред " България Днес " 27-годишният фермер Атанас Колчаков.

Двамата с брат му се занимават от към 8 години със съхранението на породата у нас. Сами майсторят кукерски костюми и обират овациите в маскарадни фестивали и игри.

" Имаме 8 направени костюма. За изработването на един са нужни най-малко 5-6 животни. След като се умъртвят, кожата се обработва и козината се разплита косъм по косъм. Отнема доста безсънни нощи. Изработването на сходен костюм може да отнеме даже година ", разкрива тайните на процеса Колчаков.

Във фермата си братята към този момент имат 70 калоферски кози. Заедно с тях съжителстват още 200 овце и 8 бика.

" Чакаме да стартират да раждат и да се появят новите попълнения, с цел да продължим традицията ", добавя Атанас.

Пръчът Джони обира награди

Пръчът Джони, отглеждан от двамата братя, безапелационно завоюва състезанието за най-дълъг косъм предходната пролет. Журито мери дължина от 64 см, което е самобитен връх за автохтонната българска порода.

Пръчът дружно с потомството му - козлето Жизел и майка му получиха и премия фамилно показване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР