Заради липсата на пари обаче, министерството на транспорта предлага приемането

...
Заради липсата на пари обаче, министерството на транспорта предлага приемането
Коментари Харесай

Връщат ни цялата сума, ако влакът закъснее с час


Заради неналичието на пари обаче, министерството на превоза предлага приемането на регламента у нас да бъде отсрочено с 5 години. Това се показва в промени в Закона за железопътния превоз, импортирани в Народно събрание. Ако влакът закъснее над час, пасажерът може да избира дали да му се възвърне цялата сума за билета, да му бъде обезпечен незабавно различен маршрут или подобен за по-късна дата, написа още в Регламент (ЕО) 1371/2007.

Пътникът може да изиска и обезщетение за закъснението, за което не му е била възобновена цената на билета. Ако закъснението е от 60 до 119 минути, минималното обезщетение е 25% от цената на билета, а над 2 часа - 50 на 100 от цената.

Железопътните предприятия могат да вкарат най-малък предел, под който не се изплащат компенсации, който не може да надвишава 4 евро.

Обезщетението за цената на билета се изплаща в границите на един месец след подаването на настояването. То може да бъде изплатено като ваучери и/или други услуги, както и в брой по искане на пасажера.

Ако влакът закъснее над час, на пътуващите се оферират още гратис храна и питиета, хотел или различен тип настаняване, както и превоз сред гарата и мястото на настаняване, ако се постанова престой от една или повече нощи. При блокиран трен на релсите се обезпечава безвъзмезден превоз от него до гарата или до друго място, написа още в регламента. Всички тези правила за пасажерите на железниците са годни за всички страни членки на Европейски Съюз. Изключение вършат Румъния, Словакия и Гърция, които също са отсрочили приемането на част от регламента. От транспортното министерство обаче показват, че въвеждането им изисква обилни вложения, по тази причина те ще стартират да се ползват у нас след 2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР