Заради липсата или недостига на лекарства в аптечните мрежи се

...
Заради липсата или недостига на лекарства в аптечните мрежи се
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Заради липсата или недостига на лекарства в аптечните мрежи се обмисля връщането на старата формула

Заради неналичието или дефицита на медикаменти в аптечните мрежи се обмисля връщането на остарялата формула, с която е стартирала системата, която наблюдава съществуването на медикаменти в аптеките. Тя е изменена през март - това заяви в " Денят стартира " изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов.

" До март формулата беше заложена по един метод, при което попадаха сред 290 и 350 продукта в този лист. Беше направена смяна във формулата след осъществен одит на системата, след което все още попадат сред 60 и 80 продукта на седмична база. Вчера бях извикан на среща в Министерството на здравеопазването с управлението и това, което чух от тях е, че се обмисля и връщане на остарялата формула ", съобщи Богдан Кирилов - изп. шеф на Агенцията по медикаментите.

Информацията, която постъпва в Агенцията по медикаментите за изчезнали лекарства, е с друг интензитет. Именно заради това беше основана система, която да прави разбор и мониторира количествата. Когато бъде открит дефицит, да се генерира лист, в който като попаднат продуктите, да не могат да бъдат изнасяни, изясни Богдан Кирилов.

" Забранителният лист е единствено за лекарствените артикули, които имат позволение за приложимост в България, имат записана цена и се популяризиран на българския пазар ", посочи той.

Кирилов добави, че системата регистрира наличните в страната количества медикаменти - при търговците на едро и в аптеките и всички калкулации се вършат автоматизирано.

Според него е от изключителна значимост да има връзка сред производителите надлежно техните представители в границите на асоциации и държавните институции, тъй че да може оптимално рано, когато бъде открит риск от дефицит на медикаменти, да се потърсят механизми за справяне с казуса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР