Заради КОВИД-пандемията пътуванията на българите в чужбина рязко намаляха. През

...
Заради КОВИД-пандемията пътуванията на българите в чужбина рязко намаляха. През
Коментари Харесай

КОВИД пандемията отказа българите да пътуват в чужбина

Заради КОВИД-пандемията пътуванията на българите в чужбина внезапно понижиха. През най-отпускарския интервал - юли-септември, 1,327 млн. български жители над 15-годишна възраст са осъществили туристически пътувания, като 96% от тях са били в страната и единствено 4% в чужбина, демонстрират данните на Национален статистически институт. През същото тримесечие на предпандемичната 2019 година от 1,734 млн. българи, подхванали туристически пътувания, 24% са били зад граница.

По-голямата част от излизанията на българите в чужбина това лято са били за отмора и екскурзия - 64%, демонстрира статистиката за юли-септември. Други 12% са посетили близки и родственици, също към 12% са пътували по професионална линия - в командировки, участия в конгреси, конференции, подписване на покупко-продажби.

Българските туристи са похарчили приблизително по 385,94 лв. за туризъм в страната и по 693,50 лв. - в чужбина. За последните две години този междинен разход се е нараснал надлежно със 17 и 38 лв.. Транспортът остава с максимален дял в разноските при пътуванията в чужбина, до момента в който в страната е храната. При бизнес пътуванията в чужбина разноските са сензитивно по-високи - приблизително 1094 лв. на човек.

За почивката или екскурзията си в чужбина единствено в една четвърт от случаите българите са употребили услугите на туроператор. В страната проведените туристически пътувания са още по-малко - под 10%.

Миналогодишният зимен сезон бе сложен и приключи с огромни загуби за бизнеса. Основната причина за това бе пандемията и рестриктивните мерки при пътуванията. Тази година обаче сезонът ще е даже по-труден. Не единствено коронавирусът е проблем за сектора. Скъпите ток и газ, неналичието на съглашения за продан на туристи с други страни, ниската имунизация, която слага страната ни в алена зона, рецесията с личния състав - това са единствено дребна част от проблемите. Тази зима всички европейски ски курорти, които останаха затворени през предходната, ще работят и ще посрещат туристи. Не е ясно дали България ще успее да се конкурира с тях. " Ситуацията е комплицирана и непредвидима. Очакванията ни са за сложен сезон. Няма да е по-лек от предишния ", предвижда пред economic.bg Димитрина Горанова, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА).

Източник: Вестник " Дума "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР