Заради дългогодишните подигравки в Шоуто на Слави по Би Ти

...
Заради дългогодишните подигравки в Шоуто на Слави по Би Ти
Коментари Харесай

Деси Тенекеджиева, след като осъди Слави след 5-годишна битка: Комедия ли е да те нарекат „вампир” и „вещица”?

Заради дългогодишните насмешки в „ Шоуто на Слави ” по Би Ти Ви и в малкия екран на Слави Трифонов „ 7/8 ТВ ” Деси Тенекеджиева е осъдила Дългия и двете медии за общо 24 000 лева, похвали се самата актриса. Въпреки че оценявала претърпяното оскърбление на много по-голяма сума – 50 000 лв., актрисата е удовлетворена и на това обезщетение. Тя заявява, че няма да харчи парите, е ще подари цялата сума на фондацията за млади гении „ Стоян Камбарев ”, която ръководи.

В продължение на няколко години актрисата бе воин в скечовете на актьорската вечер в шоуто, а самата тя била доста сюрпризирана, че е на мушката на сценаристите. Деси имала прелестни връзки с екипа на Трифонов и преди да стартират подигравките няколко пъти е гостувала на Слави. Винаги била посрещана с огромно внимание и почитание. С Краси Радков пък били състуденти в НАТФИЗ и били в другарски връзки. Актрисата не можела да си изясни за какво са злобните намеци за външния й тип, защото самата тя в никакъв случай не се е приемала за хубавица.
Имала възприятие за комизъм и самоирония, само че гаврите с нея минали границата на елементарна смешка. Мотивът в исковата молба на Деси бил, че години наред хората свързвали името й не с професионалните й, персонални и публични достижения, а с грозни и непристойни съпоставения, прилагателни и обиди от народен ефир.

„ Това е невиждан случай в товата правосъдна история. Частно лице да осъди най-рейтинговото шоу, задържало се повече от 20 години в народен ефир и солидарно малкия екран, която го излъчва. Смятам тази победа за доста значима крачка. Не единствено персонално за мен, а за всички. Има смисъл. С това решение Върховен касационен съд ми върна доверието в българската правосъдната система, което беше много разтърсено... Да, очевидно има и неподкупни съдии, които гледат обективно и отсъждат независимо и без значение! ”, похвали се пеещата актриса.

Предаванията, за които Тенекеджиева ще получи обезщетение за гаврите с нея са за интервал от 2 години  - от 5 септември 2013 до 18 май 2015 година, за общо 16 издания. Подигравките обаче продължиха до края на 2017 година Слави към този момент е почнал да смъква едно по едно всички видеа от актьорските вечери със скечове, осмиващи Тенекеджиева. От уеб страницата на „ Шоуто на Слави ” част от подигравателните скечове с превъплъщенията на Мариан Бачев в облика на Десо Тенекеджиев, към този момент са свалени. Актьорът пародираше актрисата, появявайки се в ефир с дълъг неестествен нос.

Първото осмиващо Деси предаване било излъчено на 5 септември 2013 година, когато в „ Шоуто на Слави ” бил показан скечът „ Божидар Димитров за вампирите в България ”. Тогава починалият към този момент началник на Националния исторически музей говореше за находки на мъртъвци, заровени като вампири у нас. „ Добре, това е третият открит върколак в нашата страна. Значи сега имаме три български вампира, по този начин ли? ”, пита Слави. Комикът Краси Радков, който влиза в облика на историка, му дава отговор: „ Не, четири са. Забравяш Деси Тенекеджиева ”. Гаврите с визията на актрисата не престават в този дух и през идващите 4 години, а в скечовете тя е оприличавана на магьосница, крокодил, вълк, змия и таралеж.

Първоначално Деси била разколебана дали да стартира борба против Би Ти Ви, защото била в другарски връзки с управлението, а и не желала да си отрязва пътя за изяви в нея. Адвокатите й Анна Попова и Петър Петров обаче били безапелационни, че Би Ти Ви би трябвало да поеме солидарна отговорност дружно със Слави, тъй като без нея предаването нямало да има естрада. Още през цялото време на правосъдната епопея те били сигурни, че ще завоюват делото. В исковата молба Деси описала какво възприятие за позор, оскърбление и страдалчество е изпитала. Шегите на неин тил се отразили отрицателно на работата й и опетнили името й. От 2000 до 2005 година Тенекеджиева бе рекламно лице на Жан-Пол Готие, взела участие е в доста български и европейски филми. Партнирала си е със звезди като Жерар Депардийо. Свидетелите на актрисата удостоверили в съда, че вследствие на шегите и подигравките във вечерното шоу тя почнала да страда от бодърствуване и намалено самочувствие, пристъпи на суматоха и нараснала нервност. Сценаристите пък се бранели в съда, че предаването е хумористично и скечовете били „ комедийно изкуство ”. „ Какво комедийно изкуство е да те нарекат „ върколак ” и „ магьосница ”, просто не разбирам? ”, не се предава тя.

„ И по този начин, преди 5 години започнахме една битка, която по нищо не предвещаваше, че ще е лека. Слави ми се обади по телефона незабавно: „ Недей да се занимаваш с нелепости. Ела в шоуто ми. Винаги си била добре пристигнала. Ела и ме залей с чаша вода, в случай че искаш. Каквото искаш направи. Но не започвай безмислени каузи. Минимум 5 години ще продължи, ще загубиш сума пари за юристи и такси, ще ни дъвчат с години в жълтите медии и най-после ще загубиш ”, умолявал я шоуменът. Разходите и таксите в действителност били големи, само че съгласно Тенекеджиева борбата си коствала, тъй като за нея нямало нищо по-важно от човешкото достойнство, името и достойнството.

Сагата траяла повече от 5 години. Делото минало през всички инстанции, а най-после стигнало до Висшия касационен съд. На първа инстанция Деси спечелила, само че на втора изгубила. Справедливостта обаче спечелила и Върховен касационен съд дефинитивно се произнесъл на страната на Тенекеджиева. Исканата сума обаче е понижена от 50 000 на 24 000 лв.. В причините си магистратите показали, че актрисата е обществена персона, само че е неприемливо да се накърнява и унижава достолепието й. 
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР