Заради безпрецедентното повишение на цената на природния газ и въглеродните

...
Заради безпрецедентното повишение на цената на природния газ и въглеродните
Коментари Харесай

Бургаската топлофикация с близо 11 млн. лв недовзет приход заради скока в цените на газа и емисиите

Заради невижданото покачване на цената на природния газ и въглеродните излъчвания по отношение на заложените в настоящите цени на парно и топла вода, все още " Топлофикация Бургас " има недовзет доход в размер на над 11 млн лева Това оповестиха от сдружението. От предприятието обясниха, че съгласно направените планирани калкулации до м. юни 2022 година насъбраните загуби поради разликата в цената, на която купуват газ и одобрената цена за топлинна сила, могат да доближат до 16 милиона лв..

" Поради внезапното покачване на цената на газа и въглеродните излъчвания без смяна в цената на услугите, сме сложени пред сериозен финансов колапс. Цените, които са одобрени на 1 юли  отдавна не дават отговор на действителната обстановка. Само за последната година цената на " синьото гориво " се увеличи към три пъти.  За нас е ясно, че КЕВР нямаше по какъв начин да предвижда военния спор в Украйна и рецесията на енергийния пазар в Европа, само че действителната обстановка е такава - де факто сега ние купуваме доста безценен газ, а осигуряваме отопление на " твърдата " цена от лятото на 2021 година " обясниха от сдружението.

От " Топлофикация Бургас " показаха, че получените обезщетения не могат да покрият разликата в цените, довели до недовзетия доход, остойностяващ се в милиони. В тази спешна обстановка би трябвало да се потърсят най-хубавите решения за оптимизация даже и за най-належащите ни разноски. " споделиха от сдружението.

От предприятието  заявиха, че към този момент са подали заявлениния за цената на топлоенергията през идващия регулаторен интервал. " Нашите планове са на база прогнозната цена на " синьото гориво " все още на входиране на документите. Посочили сме какви разноски залагаме за вложения, осъществяване на усъвършенствания по топлопреносната мрежа и мощностите на централата. " прецизираха от предприятието.

„ На лице е непрекъснато повишение на цената на природния газ в Европа и квотите за въглеродни излъчвания, което ще докара до нарастване и на цената за топлинната сила през идващия отоплителен сезон. Надяваме се, че КЕВР както постоянно ще откри салдото сред отбрана на обществения интерес и подсигурява финансовата непоклатимост на топлофикационните сдружения. “ обобщиха от „ Топлофикация Бургас “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР