Заради авторитета си и личното отношение към работата тя е

...
Заради авторитета си и личното отношение към работата тя е
Коментари Харесай

Личност на годината 2022: Марияна Стефанова – директорът, чийто екип превърна ОУ „Васил Априлов“ в безапелационен лидер в просветата

Заради престижа си и персоналното отношение към работата тя е номинирана в класацията на Флагман.бг не от различен, а от възпитаниците на школото и техните родители

Да бъдеш сполучлив началник в образованието, да бъдеш образец за подражателство и всички да те обичат – и учители, и възпитаници, и родители, а влезеш ли в институция, с цел да поискаш поддръжка за собствен план – вратите да се отварят широко… Дали това е допустимо, ще се запита всеки човек, който се е срещал с действителността в България. Директорът на ОУ „ Васил Априлов “ Марияна Стефанова е доказателството, че когато обича работата си и влага в нея сърце, човек може да бъде добър водач, да сътвори обединен и безрезервен колектив, да управлява рационално финансите, с които разполага, и да реализира триумфите един след различен.

Заради престижа си и персоналното отношение към работата Марияна Стефанова е номинирана в класацията на Флагман.бг „ Личност на годината 2022 “ не от различен, а от възпитаниците на ОУ „ Васил Априлов “ и техните родители, а кандидатурата й бе изпратена във вчерашния ден.

„ Г-жа Стефанова заслужава да се знае какво прави тя в своята работа и да бъде давана за образец на всички шефове в страната. С почитание, с грижа и обич към институцията тя съумява да я управлява извънредно уравновесено, чудесно познава активността на учителите и помощния личен състав, поддържа връзка с нас родителите и постоянно е отворена за диалог, не е имало случай да не е изслушала даден проблем и след това казусът да не бъде решен. Да, има и сложни моменти и обстановки, както във всяко едно институция с доста хора, камо ли с деца, само че постоянно се намира най-хубавият излаз. Марияна Стефанова е извънредно безрезервен човек, познава поименно децата ни, беседва с тях, и знаете ли кое прави мощно усещане – умее да поддържа връзка с учениците и да ги предизвиква да реализират отлични резултати. Дори винаги персонално ги изпраща, когато отиват на екскурзия. Кой различен шеф го прави… всякога? Тя е деен човек, който има визия за развиването на учебното заведение, търси и постоянно намира финансиране за значимите планове “, се споделя в писмото от родителите, които са безапелационни, че персоналното отношение към работата в продължение на доста години от страна на Марияна Стефанова впечатлява всички и я прави почтена да бъде „ Личност на годината 2022 “.
 Кметът Димитър Николов награждава Марияна Стефанова, откакто ОУ " Васил Априлов " за следващ път е в топ 10 в класацията на Министерство на образованието за най-хубавите в страната, на база резултатите от Националното външно оценяване след 4 и 7 клас
Когато научи от кореспондент на Флагман.бг за номинацията, госпожа Стефанова призна, че изпитва същинско стеснение от новината. Тя е безапелационна, че не счита себе си за по-заслужила от останалите учебни шефове, само че ще одобри това самопризнание поради и от името на екипа си. " Благодарна съм, само че постоянно съм казвала, че не е значимо да се чува моето име, а това на ОУ " Васил Априлов ". Поклон пред родителите и учениците, само че в случай че някой заслужава да бъде почетен с премия, това е педагогическият колектив, който прави учебното заведение толкоз положително и всяка година го нарежда на върха в народен мащаб. Ще приема тази чест от името на учителите и личния състав на ОУ „ Васил Априлов “, с цел да вървим още по-напред и по-нагоре, тъй като всички дружно поставяме старания за това, заслугата не е персонално моя и в никакъв случай не е била “, сподели пред Флагман.бг Марияна Стефанова.

В просветните среди обаче са единомислещи, че от първия ден, когато стъпва в директорския кабинет, Марияна Стефанова е доста дейна във връзка с вложенията в материалната база, което прави учебното заведение пионер в доста области на образованието. Много преди да бъдат необятно публикувани в страната ни, в ОУ „ Васил Априлов “ нововъведенията се вкарват с мисъл за по-добра среда и повече триумфи за децата и техните учители.
 Първия образователен ден в ОУ " Васил Априлов "
Проверка на Флагман.бг откри, че огромна част от дейностите са осъществени взаимно сред Община Бургас и учебното заведение. Още в първата година от мандата на кмета Димитър Николов е стартират ремонт на цялата база, откакто Марияна Стефанова отива в Общината и се среща с градоначалника, с цел да показа визията си по какъв начин учебното заведение да върви напред.

След като това е реализирано, ОУ „ Васил Априлов “ печели план от Фондация „ Америка за България “ и в учебното заведение са въведени класни стаи с антибактериална настилка. Това се случва доста обратно във времето, когато към момента този способ беше чужд в страната.

Когато и това е изпълнено, екипът на ОУ „ Васил Априлов “ показва план за ремонт на учебния двор, за който дълго търси финансиране. След като опитите да бъдат получени средствата посредством европейските стратегии или страната удрят на камък, оферират 50% от ремонта двора да бъде инвестиция на Общината, останалата част – на учебното заведение.
 Урок по пътна сигурност в актуализирания двор на ОУ " Васил Априлов "
Когато Община Бургас стартира да приготвя плановете по „ Първокласно начало “, в ОУ „ Васил Априлов “ се оказва, че към този момент са ремонтирани.

„ Наложи се да изместим 1 клас в другата част на постройката, с цел да можем да осъществим план. Много постоянно това, което се прави в другите учебни заведения, при нас е направено, с помощта на хората, с които работя, само че не е почтено да не получим поддръжка да вървим още по-напред “, споделя Марияна Стефанова. Тя счита, че да си прави човек работата с обич, не го прави специфичен и неповторим. И още веднъж повтаря, че приема номинацията за „ Личност на годината 2022 “, тъй като това е самопризнание за екипа й и за учебното заведение, а освен за нея.

Споделя още, че екипът й се старае учебното заведение постоянно да се включва по всички планове и стратегии, тъй като положителните условия, средата, в която се усеща обич и сплотеният колектив дават добавената стойност на всяка просветна институция.

В момента ОУ „ Васил Априлов “ търси финансиране за новата пристройка, тъй като учебното заведение е тясно, защото е измежду най-желаните за първи клас. „ Няма да се откажем, до момента в който не осъществим квалифицирания през миналата година план. Винаги има проблем с приема, тъй като деклариралите предпочитание да учат са повече, в сравнение с учебното заведение може да поеме. Имаме и план за рационализация “, споделя Стефанова и прибавя, че търси всевъзможни благоприятни условия да се осъществя, само че най-после евентуално ще предложи да се финансира отново със взаимни старания от делегирания бюджет на учебното заведение и Община Бургас.
 На празника на буквите за децата от 1 клас
Именно заради обстоятелството, че в ОУ „ Васил Априлов “ целеустремено от години се води с изключение на просветителната и финансовата политика, с цел да задоволи потребностите от развиване на материалната база и да удовлетвори потребностите на учебното заведение, школото постоянно е от първите по триумф в народен мащаб. В класацията след 4 клас през образователната 2020/2021 година ОУ „ Васил Априлов “ слага Бургас на трето място в цялата страна.

„ Тук не учат особено подбрани деца. Не е като при гимназиите, където учениците влизат с изпит. В ОУ „ Васил Априлов “ учат децата от квартала – идват по адресна регистрация, няма кастинг или предварителна подготовка. Екипът на Марияна Стефанова обаче съумява да направи по този начин, че под нейното управление постоянно да са на първите места “, се споделя още в писмото от родителите.

Флагман приемаше номинации за влиятелната статуетка „ Флагман 2022 “ до среднощ на 12 януари, след което следва онлайн гласоподаване на препоръчаните кандидатури. Целта е нашите читатели да имат опцията да поддържат този, който познават и за който подсигуряват. Резултатите от онлайн класацията ще имат 50% тежест при установяване на спечелилия в съвещание на способеното жури, управлявано от ръководителя на Районната изборна комисия Михаил Хаджиянев и под патронажа на регионалния шеф на Бургас проф. Мария Нейкова.  Носителят на „ Флагман 2022 " ще бъде разгласен през месец юни, на специфична гала. Бронзовата статуетка, изобразяваща типичен флагман, за 2021 година, бе присъдена на благодетеля Руси Куртлаков.
 На прага на новата образователна 2022/23 г.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР