Заработи първата Академия за овчари у нас, която събира хора,

...
Заработи първата Академия за овчари у нас, която събира хора,
Коментари Харесай

Заработи първата Академия за овчари у нас

Заработи първата Академия за овчари у нас, която събира хора, които искат да изучат овчарската специалност и да възстановят забравени обичайни практики, както и да усвоят нови познания при развъждането на животни съгласно старите български традиции, оповестиха уредниците.

Всеки от четирите обучителни сезона в Академията за овчари " По Тодорови кошари " планува запознаване с историята на автохтонните породи у нас, изработка на кошари, пашуване и доене на животните, разчистване на пасища и асимилиране на обичайни практики в отглеждането на животни.

Над 20 кандидат-овчари и 8 деца вземат участие в първия сезон на Академията и интензивно се включват в развъждането на смесено стадо от две автохтонни породи – каракачанска овца и планинската дългокосместа коза.

Инициаторите на Академията плануват и процедура в опазването на живото национално благосъстояние - автохтонните породи, чиито днешни представители носят белезите на дивите свои прародители, запазили по натурален път най-ценните им качества и породни характерности. Доказано на терен, те освен оцеляват при сложни условия, само че и дават нужното количество същинска и скъпа храна за нас хората.

Традиционните локални породи домашни животни са част от биоразнообразието и скъп локален генофонд, показват уредниците на Академията. Днес автохтонните породи животни в България са редки и изчезващи, а все по-малко са стопаните, които ги отглеждат. Каракачанската овца, която се отглежда по нашите земи от времето на траките, е устойчива към сурови климатични условия, към заболявания и инфекции и има мощен имунитет.  Заедно с планинската дългокосместа коза, двете автохтонни породи играят значима роля в поддържането на салдото на екосистемите в планинските региони у нас. Съществуването им през днешния ден е белег за  опазването на националните съкровища на генетичното многообразие, а съхраняването им е заслуга на неколцина, означават уредниците, съобщи през днешния ден.бг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР