Заповеди за евакуация бяха издадени в райони близо до два

...
Заповеди за евакуация бяха издадени в райони близо до два
Коментари Харесай

Настъпиха евакуации след избухването на нови пожари в Гърция

Заповеди за евакуация бяха издадени в региони покрай два центъра на Гърция , застрашени от нови огнища на горски пожари , написа „ BBC “. На жителите в регионите към Волос и Ламия е подредено да се реалокират на безвредно място, защото страната остава в плен на тежка гореща вълна . Междувременно пожарите не престават да бушуват на островите Родос , Корфу и Евия .

Гърция е една от многото страни, които сега се борят с горски пожари, при които починалите са към този момент над 40 души. Двама души са жертвите при пожарите край Волос, удостовери противопожарната работа – фермер, умрял, откакто отишъл да освободи овцете си, с цел да ги защищити, и жена, която е била в мобилна къща в Чоростаси.

Костас Агорастос , кмет на гръцкия район Тесалия, който включва Волос, упрекна „ безмозъчни служащи “ , че са провокирали пожара, съобщи новинарския канал „ Ellada 24. Той добави, че пожарът е избухнал на четири едновременни фронта.

В Родос , където е в действие изключително състояние и откъдето хиляди туристи бяха принудени да се махнат, мощните ветрове не престават да разпалват пламъците и селата остават изложени на риск. Някои пожарникари, които се борят с пламъците от дни, започнаха да губят вяра. Ето какво сподели пред „ Агенция Ройтерс “ жителят на Родос Савас Филадерис:

„ Всеки ден, всяка вечер сме тук и не реализираме нищо. Не можем да го спрем. Всички, всички хора, те се борят с пламъците. Гражданите, държавното управление, те са тук, но… за нищо. Вярвам, че се борим за нищо. “

В Южна Италия пожарите в Сицилия и Пулия също са подхранвани от мощни ветрове и суха растителност, което значи, че пожарникарите се борят в доста региони, с цел да потушат пламъците и да основат противопожарни загради . Църквата „ Свети Бенедикт Мавъра “ в сицилианския град Палермо е измежду постройките, унищожени при пожарите.

„ Щетите са големи “ , призна Винченцо Бруколери, върховен духовник на манастира.

Енрико Трантино, кмет на Катания, различен град на острова, показа пред „ BBC “, че високите температури са разтопили подземни електрически кабели , което е оставило елементи от града без ток и вода . Въпреки това се чака Италия да стане доста по-хладна през идващите дни, съгласно BBC Weather.

Най-големият брой на жертвите до момента е в Алжир , с над 30 жертви, в това число 10 бойци, обградени от пламъци по време на евакуация в крайбрежната провинция Беджая, източно от Алжир. Там множеството от пожарите към този момент са овладени. В прилежащ Тунис министърът на вътрешните работи на страната Камел Феки разяснява в сряда, че всички горски пожари са овладени и няма жертви.

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, съобщи, че е изпратена поддръжка на засегнатите страни, в това число Тунис и Гърция. Но Ямина Сахеб, водещ създател на групата по изменение на климата на Организация на обединените нации , известна като IPCC, посочи пред „ BBC “, че хората в африканския район усещат, че са оставени да се грижат сами за себе си без интернационална помощ. Сахеб акцентира:

„ Хората са уплашени и в действителност не схващат за какво няма интернационална помощ. “

Тя към този момент е говорила с другари и сътрудници в засегнатите региони, на които им е мъчно да схванат за какво няма европейска помощ , когато са толкоз покрай континента.

„ Казват, в случай че обстановката се утежни, какво ще вършим? Ще умрем ли всички? Африка ще почине ли заради изменението на климата и Европа ще следи това, просто ще гледа и няма да прави нищо? “

Европейският съюз също по този начин съобщи, че желае да подпише контракти за до 12 противопожарни самолета , с цел да усъвършенства способността си да се бори с пожари, подхранвани от изменението на климата. Това ще бъдат първите такива машини, които ще има напълно.

Екип от учени по климата – World Weather Attribution group – посочи, че интензивната гореща вълна този месец в Южна Европа, Северна Америка и Китай би била на практика невъзможна без климатичните промени, провокирани от индивида .

Пожарите нанесоха удар по летния туризъм , изключително в Гърция, където промишлеността обезпечава едно на всеки пет работни места и е жизненоважна за Родос и доста други острови. Ваканционните компании Jet2 и Tui анулираха заминаванията за острова за идващите дни. От Tui разясниха, че компанията към този момент е върнала стотици хора вкъщи, до момента в който стотици други се чака да се върнат в Обединеното кралство в сряда.

Министерството на външните работи на Обединеното кралство не предложи пътешестване до засегнатите елементи на Гърция , само че прикани туристите да се съветват с туроператорите за настояща информация.

Хиляди хора също бяха евакуирани на Евия и Корфу , до момента в който Крит – друга огромна ваканционна дестинация – е в нараснала подготвеност.

Освен към този момент упоменатите, има и още доста страни, които са наранени от горещите талази. Португалия, Хърватия и френският средиземноморски остров Корсика са измежду другите места, където през последните дни се развихриха горски пожари.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР