Заповед за провеждане на местен референдум в елащица подписа областният

...
Заповед за провеждане на местен референдум в елащица подписа областният
Коментари Харесай

Свикват референдум за Белащица

Заповед за осъществяване на локален референдум в елащица подписа регионалният шеф на ПловдиИлия Зюмбилев. Допитването е планувано за 17 декември 2023 година Въпросът, на който би трябвало да отворят жителите е: „ Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се причисли към Община Пловдив “.

Припомням, че на30 май, след близо двумесечно закъснение Общинският съвет „ Родопи “ внесе за разглеждане писмото на регионалния шеф, в което предлага локалният парламент да вземе решение за провеждането на референдум на територията на обитаемото място. Предложението бе подложено на гласоподаване, само че не събра нужното болшинство, с цел да бъде отхвърлено, както се изисква по закон.

„ Издавам тази заповед по искане на Инициативния комитет и макар бездействието или противодействието на Община Родопи, която с административни хватки се опита да осуети законното право на хората да вземат решения по значими за тях въпроси. Ръководството на общината и Общинският съвет подцениха Конституцията на Република България, която споделя, че цялата държавна власт произтича от народа и се реализира от него директно и посредством органите, планувани в нея. Една от формите, е точно референдумът. Той е един от най-силните принадлежности за реализиране на директна народна власт “. Това разяснява регионалният шеф при подписването на заповедта, която е в осъществяване на законовите периоди. Д-р Зюмбилев акцентира, че са налице всички учредения за насрочване на допитването, защото има ясно решение от приемащата страна – Общински съвет – Пловдив за смяна на границите, има непроизнасяне от страна на Общински съвет – „ Родопи “, а на 11 август в Областна администрация има публично импортирано стимулирано искане от Инициативния комитет за осъществяване на допитването. По длъжностен път бе изискана подписката на Инициативния комитет и беше изработен обзор.

Със заповедта на регионалния шеф се дефинира редът и методът за осъществяване на референдума. Организационно-техническата подготовка би трябвало да се извърши от Община Родопи, както и финансирането. Изборният развой се реализира от Общинската изборна комисия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР