Заповед за частично бедствено положение е подписал кмета Здравко Димитров

...
Заповед за частично бедствено положение е подписал кмета Здравко Димитров
Коментари Харесай

"За хората ще наруша закона": втори опит на пловдивския кмет да даде пари на ПИМК извънредно

Заповед за отчасти бедствено състояние е подписал кмета Здравко Димитров на 30-ти септември поради непроводимостта на р. Марица В това състояние кметът може и разпорежда по метода на директно договаряне почистването на речното корито Избраната компания е ПИМК, като Здравко Димитров за повторно се пробва да даде на строително-пътния конгломерат почистването на реката без конкурс
Следизборно и в отсъствието на кмета Здравко Димитров - по този начин жителите на града схванаха за оповестеното отчасти бедствено състояние в Пловдив.

Заповедта на кмета е подписана още на 30-ти септември, само че става публично притежание четири дни по-късно - едвам на 4-ти октомври. Всъщност хората схващат не тъй като общината им оповестява, че са в изключително състояние, а тъй като в уеб страницата на организацията по публичните поръчки изненадващо се появява поръчка - за наложително, спешно разчистване растителността в коритото на р. Марица.

Поръчката е без съревнование, с непосредствено договаряне, каквото частичното бедствено състояние разрешава на общинската администрация. Най-големият строител в града - ПИМК на Илиян Филипов, ще получи непосредствено възлагане за 1.5 млн. лева, в случай че Агенцията за публични поръчки утвърди възлагането. Такъв опит обаче към този момент имаше предходната година и пропадна.
Реклама
Сумата е отпусната още предходната година от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет за почистването на коритото в границите на урбанизираната територия. Поръчката включва разчистване на коритото на Марица от жп моста до заустването с река Пясъчник - 5 от общо 13 км, за които общината следва да са грижи. Не излиза наяве какво ще се случи с останалите 8 километра. Непочистената река Че Марица има потребност от незабавно разчистване е неоспорим факт. Последното главно разчистване на реката в градския сектор е от 2010-2011 година След това е имало единствено " козметични почиствания ", които самият ѝ тип потвърждава, че не са задоволителни. От изтегленият през 2020 година 40-милионен заем бяха отделени 5 млн.лв. за техника за общинското дружество " Паркове и градини ". Оказва се обаче, по думите на зам.-кмета по екологията Анеси Тимчев, че те към момента нямат нужната техника да поддържат реката и по тази причина би трябвало да се наема външна компания, която да го прави.

В началото на 2021 година тогавашният екоминистър Асен Личев даде на пловдивския кмет инструкции да вземе нужните ограничения за проводимостта на реката. И той го прави - 4 месеца по-късно, само че в изискванията на необходимост и без съревнование пуска социална поръчка за 6 млн.лв. (с ДДС), с която предлага почистването на ПИМК в консорциум с " Томов трейд ".

Тогава поръчката беше спряна от Агенцията по публичните поръчки (АОП), защото претекстът за необходимост се отхвърли неплатежоспособен - първо, тъй като липсваше финансиране, с което да се започва работата, второ тъй като поръчката пристигна над 4 месеца след въпросните инструкции и трето и, може би най-важно - тъй като общината не може да разгласи необходимост, в случай че тази необходимост е провокирана от личното ѝ безучастие. Тогава публичната поръчка беше на стойност 6 млн.лв. (с ДДС), като повода за разликата сред 1,5 млн.лв. в този момент и 6 млн.лв. тогава е обсегът на частите от коритото, които ще се чистят. Втори опит Най-логичният въпрос е по какъв начин се стига до оповестяване на отчасти бедствено състояние, в случай че нищо в града не се трансформира или най-малко не толкоз фрапантно. От казаното от общината наподобява, че претекстовете са същите като предходната година - влошено положение на речното корито.

Близо 13 месеца след неуспеха с ПИМК, Марица е все по този начин непочистена. На 28 юни тази година беше оповестена нова социална поръчка за проучване на реката - този път на конкурсен принцип. Според данните от електронната система шестима участници са подали своите предложения в едномесечния период, включително и научния център за проучвания на Университета по архитектура, геодезия и строителство. Два месеца по-късно, по поръчката към момента няма придвижване.
Реклама
" Това планиране ще го създадем ", изясни зам.-кметът по екология Анести Тимчев пред медиите. Защо обаче внезапно се е появила незабавната потребност от разчистване преди този момент, той не може да изясни. " Около течението на р. Марица и коритото ѝ са помпите на ВиК. Това значи, че при вероятно злополучие незабавно ще бъде прекратено водоподаването на целия град ", уточни Тимчев. Тази заплаха обаче грози града от години, а не от 30-ти септември насам.

Заповедта на кмета Здравко Димитров е пристигнала след съвещанието на две комисии - една вътреведомствена и една междуведомствена, в която са взели участие представители и на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция и други Тимчев сподели, че решението е взето скорострелно с оглед обстоятелството, че бюрокрацията може да спъне почистването на реката преди идния есенно-зимен сезон (когато се чака да има повече превалявания и да се увеличи равнището на реката) и по тази причина са подхванати стъпки, които ще забързат този развой.
Водихме диалози с регионалния шеф, с министъра на вътрешните работи господин Дерменджиев. За да решим този въпрос, ние би трябвало да обявим отчасти бедствено състояние. Анести Тимчев
Заместник-кмет по екологията

Тимчев беше безапелационен, че от общината ще изчакат отговора от АОП и едвам тогава ще подписват контракт. Тоест в случай че отговорът е негативен, какъвто риск има с оглед предходния опит - неотложното разчистване ще се отсрочи.

В свои отговори до " Капитал " от Агенцията разясниха, че инспекция към този момент се прави и документите се преглеждат, като следва да се произнесат в 30-дневен период от решението за оповестяване на поръчката. " За хората ще наруша закона " Наводненията в Карловско, които се случиха в това време, евентуално са съдействали за решението. Въпросът беше обиден на последната общинска сесия на 30-ти септември (когато тихомълком е подписана кметската заповед), а мотив стана сбито написана и импортирана за гласоподаване стратегия за справяне с бедствията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР