Заподозрените в предозиране в дневни грижи в Бронкс са изправени пред федерални такси за наркотици

...
Двама души бяха обвинени във федерални престъпления с наркотици при
Коментари Харесай

Двама души бяха обвинени във федерални престъпления с наркотици при смърт от свръхдоза на 1-годишно момче и хоспитализация на три други деца в детска градина в Бронкс, според жалба, подадена в южния окръг на Ню Йорк в понеделник.

36-годишният Грей Мендес и 41-годишният Карлисто Асеведо Брито, които по-рано бяха обвинени в щатския съд в убийство, бяха обвинени във федералния съд в заговор за разпространение на наркотици, водещ до смърт, и притежание с намерение за разпространение на наркотици, водещо до смърт.

И двамата обвиняеми са арестувани и ще се явят пред магистратския съд във вторник следобед, според Южния окръг на Ню Йорк.

Според съдебните документи Мендес е собственик и оператор на дневните грижи, а Брито е братовчед на съпруга й и наемател, който живее в спалня в рамките на дневните грижи.

Полицията реагира на детска градина в Бронкс, където три деца бяха открити в безсъзнание в петък, 15 септември 2023 г. Полицията реагира на детска градина в Бронкс, където три деца бяха открити в безсъзнание в петък, 15 септември 2023 г. Сам Костанца за NY Daily News/Getty Images

Обвиненията са свързани със смъртта на 1-годишно дете в петък, след като той и трима други са били изложени на предполагаеми опиоиди в дневните грижи Divino Niño в Бронкс.

Инцидентът „шокира съвестта на града“, каза пред репортери във вторник Деймиън Уилямс, американски прокурор за Южния окръг.

Полицията в Ню Йорк била извикана в детската градина в петък следобед, където открили три деца в безсъзнание. Първите респонденти са приложили Narcan, опиоидно обратно лечение, и на трите деца в опит да ги съживят, каза началникът на детективите на NYPD Джоузеф Кени.

Две деца оцеляха, но 1-годишният Никълъс почина в медицинския център Монтефиоре, се казва в изявление на полицията в Ню Йорк.

В допълнение, друго 2-годишно момче, чието семейство го е завело вкъщи от детската градина около 12:15 ч., по-късно е доведено в здравната система на BronxCare, където му е приложен Narcan, който спасява живота му, каза Кени.

Един килограм фентанил беше открит в район, където деца дремеха в дневния център в петък, каза шефът на детективите.

Жалбата описва подробно предполагаеми усилия за премахване на доказателства

Според федералната жалба, специален агент на DEA, участващ в разследването, описва как според него Мендес се е опитал да премахне доказателства от дневните грижи преди претърсването на правоприлагащите органи.

Мендес се обадил на 911, за да съобщи за неотзивчивите деца около 14:40. в петък, но направи три други обаждания, преди да се обади на службите за спешна помощ: едно на друг служител в дневна грижа и две на съпруга си, според клетвената декларация на агента в жалбата.

След като говори с 911, Мендес се обади на съпруга си отново няколко пъти, според жалбата.

Няколко минути преди пристигането на органите на реда, каза агентът на DEA, видеозаписи от камери за наблюдение показват, че съпругът на Мендес влиза в детската градина „с празни ръце и след това излиза приблизително две минути по-късно, носейки нещо, което изглежда като две пазарски чанти, претеглени със съдържанието“.

Вместо да излезе през входната врата на детската градина, съпругът на Мендес излязъл през задна уличка, каза агентът.

Кадри от камери за наблюдение също показаха съпруга на Мендес в детската градина по-рано в петък, въпреки че Мендес заяви, че никой не е идвал в детската градина този ден, според жалбата.

Освен това Мендес е изтрила приблизително 21 526 съобщения от „криптирано приложение за съобщения“ и е изпратила на съпруга си няколко съобщения, докато органите на реда са били с нея след свръхдозите, каза агентът.

Агентът на DEA каза в клетвената си декларация, че Брито, другият обвиняем, е разменил съобщения, показващи „неговото участие в трафика на наркотици“. Няколко съобщения между Брито и неизвестно лице през август 2023 г. включват дискусии относно присъствието на правоприлагащите органи извън дневните грижи, според жалбата.

Същият този човек изпратил на Брито съобщение на 12 септември – три дни преди свръхдозата – че са му оставили „una torta“ – което се превежда на „сандвич“ или „торта“ на испански, се казва в съдебните документи.

"Торта" често се използва за означаване на килограм наркотици, каза агентът.

Роб Фреш и Кара Сканел от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР