Започват засилени проверки в заведенията и търговските обекти за уредени

...
Започват засилени проверки в заведенията и търговските обекти за уредени
Коментари Харесай

Масово в заведенията у нас се слуша музика нелегално, затягат контрола

Започват засилени инспекции в заведенията и комерсиалните обекти за уредени права при обществено прилагане на музика.
След направените промени в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) общините ще имат основна роля при упражняването на надзор на пазара с концертите, комерсиалните обекти, заведения, хотели и заведения за хранене.
Към момента само Министерството на културата имаше право да прави сходни инспекции, само че неналичието на чиновници е голяма –
единствено петима проверяващи за към 100 000 обекти в цялата страна.
Общинските инспектори, към този момент ще могат да ревизират обектите за съществуването на контракти с организациите за ръководство на авторски права, с които би трябвало да потвърдят, че употребяват музика изцяло легално.
"Във всеки един обект би трябвало да има набор от документи - разрешителни и лицензи, които попринцип се показват. От 2019 година те ще ревизират и за музикален лиценз ", съобщи Момчил Даскалов, началник на отдел „ Публично лицензиране” в „ Музикаутор “ по време на семинар във Варна.
При открити нарушавания санкцията може да доближи до 10 000 лева
„ Санкциите към този момент ще се постановат от кметовете, половината от събраните суми ще влизат в бюджета на общините за разнообразни културни планове в районите, а останалата част ще отива в Национален фонд „ Култура “ “, добави той.
Промени в Закона за авторското право постановат и така наречен солидарна отговорност сред помоутъри и притежатели на концертни зали.
Първият спрян концерт в България поради неуредени авторски права към този момент е реалност, откакто Музикаутор сезира всички контролни органи, които са задължени от закона да пазят правата на създателите у нас.
В резултат на това Община Русе, в качеството си на притежател на залата, където трябваше да се организира концертът на американския джаз китарист Ал Ди Меола, взе решението да го спре ден преди провеждането му. Причината – поредност от съмнителни условия към уредника на събитието, открити от инспекция на Министерство на културата.
„ Обхватът на събираемост сега е едвам 15 %. "
Промените в закона ще доведат до доста усъвършенстване на контрола над бранша, а това ще се случи без спомагателна подготовка и запаси от тяхна страна. Няма да има потребност от назначението на спомагателни чиновници “, уточни Иван Димитров, изпълнителен шеф на „ Музикаутор “.
Собствениците на зали към този момент носят солидарна отговорност дружно с уредниците на концерти за уреждането на авторските права. Така, с цел да наемат зала, промоутърите би трябвало да дават лицензионен контракт за изпълняваната на концерта музика.
Това се отнася и за клубове и заведения, в които постоянно се провеждат концерти.
„ Важно е да се знае, че влезлите в действие промени, които вкарват понятието солидарна отговорност в действителност засягат освен огромните концертни зали, само че и заведения и клубове, където има музика онлайн и даже общински терени, на които се провеждат разнообразни концерти “, акцентира Димитров.
Нарушенията там са извънредно доста.
Основната причина за бягство от закона е оправданието на притежателите на сходен вид заведения, че не те са уредници на събитието, което води до непрекъснато прекачване на топката межу промоутъри и притежатели на зали.
Крайният резулат – хиляди ощетени създатели, които са лишени от правото си да получат заслуженото за основаното от тях.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР