Започват честванията за 170-годишнината от рождението на Христо Ботев. ©

...
Започват честванията за 170-годишнината от рождението на Христо Ботев. ©
Коментари Харесай

Валидираха пощенска картичка за 170 години от рождението на Ботев

Започват честванията за 170-годишнината от рождението на Христо Ботев.

 © Българска телеграфна агенция
Музеят за история на София означи събитието с валидиране на пощенска карта, филателна галерия и мраморен бюст на Христо Ботев, непоказван до в този момент пред аудитория.

В изложбата са показани пощенски марки, фотоси, публикации от вестници и литографии лика на поета, от персоналната сбирка на от инж. Георги Мъндев.

Бюстът е дело на скулптора Йордан Кръчмаров и е изваян през 1958 година. Открит е в мазето на УМБАЛСМ „ Пирогов “. Той е бил в неопределеност повече от 50 години, а в този момент ще стане част от непрекъснатата експозиция на музея.
Тодор Чобанов, заместник-кмет на София: След неговата гибел, творбата остава у сина на Кръчмаров, който е доктор в болничното заведение. Той е имал желанието, да изградят един дребен атриум, едно пространство в зеленина, където с опциите за отмора, да има и творби на изкуството. Преди към година при нас в общината пристигнаха няколко жители, които ни описаха, че в мазето на Пирогов се съхранява един подобен неповторим бюст на огромния български поет-революционер Христо Ботев.

170 години от рождението на Христо Ботевwww.bnt.bg/bg/a/170-godini-ot-rozhdenieto-na-khristo-botevЗа поета и революционера и по какъв начин да мислим за него отвън канона - диалог с Ивайло Динев и Александър Шпатов в студиото на „ Денят стартира с просвета “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР