Започва ваксинацията на лисиците срещу бяс чрез разпръскване със самолети

...
Започва ваксинацията на лисиците срещу бяс чрез разпръскване със самолети
Коментари Харесай

Започва ваксинацията на лисици срещу бяс

Започва имунизацията на лисиците против бяс посредством разпространяване със самолети и на ръка примамки с имунизацията, оповестиха от Българската организация по храните в понеделник.

Това е първата имунизационна акция на лисиците против бяс за 2020 година и ще се организира върху 50-километрова зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20 км по поречието на река Дунав.

Специално оборудвани самолети ще стартират от 29 април да разпръскват над 1 млн. примамки от въздух, като няма да се визира водоемите и обитаемоте места. Край АЕЦ " Козлодуй " и София примамките ще се разпръскват ръчно.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и характерна миризма, която притегля хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Ветеринарните лекари предлагат да не бъдат пипани с незащитени ръце, тъй като при нарушена целокупност на обвивката, имунизацията може да бъде рискова за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с доктор.

Ваксините не съставляват заплаха за здравето на останалите диви животни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР