Започва тестването на машините за вота на 2 април“, заяви

...
Започва тестването на машините за вота на 2 април“, заяви
Коментари Харесай

Започна ли тестването на машините за изборите?

„ Започва тестването на машините за вота на 2 април “ , съобщи Атанас Мазнев, заместник-министър на електронното ръководство. По думите му четири екипа от електронното министерство ще ревизират дали техническата спецификация , показана от Централната изборна комисия /ЦИК/, подхожда с машините за гласоподаване.

„ Проведено е случайно изтегляне на серийните номера на машините за гласоподаване, които ще преминат през развой на засвидетелствуване. Екипите на министерството ще ревизират функционалността на вида машини – софтуера им, неговата защитеност, електромагнитното лъчение, и други. На изключителните парламентарни избори на 2 април ще се гласоподава с близо 12 000 машини “ , посочи Мазнев. Той обясни за активността на екипите:

„ Първият екип ще ревизира достоверността на документите и ще бъде управителен от Марио Миладинов. Вторият екип ще ревизира равнищата на електромагнитните предавания на машината, както и дали при гласуването има заплаха от установяването на вота на гласувалия отвън паравана. Екипът ще се управлява от Златко Халваджиев. Третият екип ще тества дали машините дават отговор на техническата спецификация, а негов началник е Георги Бойчев. Георги Станков ще управлява четвъртият екип, чиято задача ще бъде сигурността на информацията. “

“Екипът има задачата да ревизира всяка опция за приключване на информация. Създадени са няколко групи проби: първата тества хардуера на машините, втората генерацията и функционалността на главната приложна система, третата се занимава със софтуера на системите ” , уточни Станков.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР