Започва процес в японско анимационно студио за палеж, който уби 36. Заподозреният се признава за виновен

...
Заподозреният за палеж през 2019 г. на анимационно студио в
Коментари Харесай

Заподозреният за палеж през 2019 г. на анимационно студио в Япония е изправен пред съда и се признава за виновен за убийството на 36 души

От МАРИ ЯМАГУЧИ 5 септември 2023 г., 6:25 ч. Япония беше изправена пред съда във вторник, като се призна за виновна за убийството на 36 души. Процесът за най-смъртоносното престъпление от десетилетия в страната беше дълго отлаган, за да се даде време на обвиняемия да се възстанови от сериозните изгаряния, получени при атаката.

45-годишният Шинджи Аоба е обвинен в множество убийства, опити за убийство и палеж, след като нахлу в студио номер 1 на Kyoto Animation на 18 юли 2019 г. и подпали го. Пожарът уби 36 души и остави над 30 тежко обгорени или ранени.

Аоба се яви пред Окръжния съд в Киото в инвалидна количка и с хирургическа маска, съобщават японските медии. Прокурорите казаха, че той е извършил престъплението за „отмъщение“, мислейки, че Kyoto Animation е откраднал един от романите му, които той е изпратил за конкурс на компания, се казва в докладите.

В изявлението си Аоба каза, че атаката е всичко, за което може да мисли по онова време, но че никога не е предполагал, че толкова много хора ще умрат. Сега той смята, че е отишъл твърде далеч, каза той, според докладите.

Аоба едва не умря при атаката, получавайки тежки изгаряния по 90% от тялото си, включително по лицето, торса и крайниците. Той беше в безсъзнание в продължение на седмици и лекуван в продължение на 10 месеца в болница, специализирана в изгаряния, където претърпя няколко операции за трансплантация на кожа, които го спасиха, каза полицията.

За последно той бе видян публично на носилка по време на ареста му през май 2020 г., след 10-месечната хоспитализация. Прокурорите изчакаха още шест месеца за резултатите от психиатричната експертиза, преди да повдигнат официални обвинения. Те казаха, че той е психически годен да бъде изправен пред съда, докато адвокатите на защитата на Аоба твърдяха, че той е психически неспособен да носи наказателна отговорност.

Около 70 души работеха в студиото в южно Киото, древната столица на Япония, по време на атаката. Един от оцелелите, аниматор, каза, че е видял черен гъбен облак да се издига от долния етаж, след това настъпила изгаряща жега и той скочил от прозореца на триетажната сграда, задъхан за въздух.

Експертите казват, че смятат, че мнозина са починали от отравяне с въглероден окис.

Компанията, основана през 1981 г. и по-известен като KyoAni, направи мега-хитов аниме сериал за момичета от гимназията и обучаваше аспиранти в занаята.

Атаката шокира Япония и предизвика изблик на скръб сред феновете на анимето по целия свят.

Във вторник, 500 души се наредиха на опашка пред съда, за да се борят за 35 публични места, налични в съдебната зала за първото заседание. Тази година ще има още 30 съдебни заседания преди присъдата, която се очаква през януари.

Японските медии описват Аоба като смятан за създаващ проблеми, който многократно се променя работа на договор и апартаменти. Съседи казаха, че той често се карал с други жители в различни жилищни сгради, в които живеел близо до Токио. Той излежа затвор за кражба в смесен магазин през 2012 г.

Пожарът беше най-смъртоносният в Япония от 2001 г. насам, когато пожар в задръстения развлекателен квартал Кабукичо в Токио уби 44 души. Това беше най-лошият известен случай на палеж в страната в наши дни.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР