Започва принудителното умъртвяване и обезвреждането на всички домашни свине, засегнати

...
Започва принудителното умъртвяване и обезвреждането на всички домашни свине, засегнати
Коментари Харесай

Умъртвят всички домашни свине, засегнати от африканска чума в Новачене

Започва насилственото умъртвяване и обезвреждането на всички домашни прасета, наранени от огнището на африканска чума в плевенското село Новачене, осведоми " Фокус ". Припомняме, че в границите на епизоотичното изследване, което се организира по отношение на огнището в село Жернов (област Плевен) от 04.07.19 година, ден по-късно Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи ново огнище в животновъден обект от вид персонално стопанство в село Новачене.
Взетите проби от прасетата са доказани като позитивни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в  Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.  БАБХ подхваща нужните ограничения за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС.
Принудителното умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на всички домашни прасета ще започва през днешния ден (06.07.19 г.) при съблюдаване на условията на Наредба №22 за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване. Създадени са зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони), в които са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС.
От хранителната организация педупреждават, че се не разрешава влизането и излизането на хора и коли без позволение на БАБХ в региона на обектите по време на осъществяване на ограниченията, разпредени със заповед на изпълнителния шеф на Агенцията, с изключение на  чиновници на Министерство на вътрешните работи, медицински лица, включително и Спешна здравна помощ, представители на централната и локалната власт, и Областната  администрация и лица, имащи адресна регистрация в съответното обитаемо място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР