Започва нова процедура по сертифициране на машините. Това се случва

...
Започва нова процедура по сертифициране на машините. Това се случва
Коментари Харесай

Започва нова процедура по сертифициране на машините

Започва нова процедура по узаконяване на машините. Това се случва измежду решението на съда.

Министър Александър Йоловски стартира процедура, която да подсигурява на българските жители опцията да гласоподават и машинно. Това би трябвало да стане на втория тур на локални избори.

Екипите по узаконяване на министерството ще работят изключително. Те ще повторят към този момент осъществени процедури по засвидетелствуване.

Сертифицирането на машините бе направено в период преди първия тур от делегирания от министъра, отговорник за процеса зам.-министър Михаил Стойнов.

В края на новата процедура подписа си ще постави министърът на електронното ръководство Александър Йоловски.

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана.

МЕУ ще изиска през днешния ден от ЦИК  позволение за цялостна гласност и бистрота на всички стъпки от процеса по засвидетелствуване.

Министърът Йоловски кани представители на ДАНС, на партиите, обединенията и инициативните комитети, регистрирани за присъединяване в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдаващи на съответния тип избор, както и на Българска академия на науките да следят всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, избран от ЦИК.

Решението на съда

Върховен административен съд анулира решението на ЦИК да не се гласоподава с машини на изборите за локална власт. Така на втория тур ще гласуваме и с машини.

В петък вечерта ЦИК одобри да няма гласоподаване с машини на изборите за кметове, общински препоръки и кметове на кметства, тъй като получи информация от ДАНС. В нея пишеше, че заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е снимал малко по малко построяването на изходния код на машините, след това го е изнесъл с флашка. Според Агенцията, а и съгласно ЦИК това разклащало доверието в гласуването с машини, съобщи 24 часа.

След решението Избирателната комисия бяха изпратени 10 тъжби във Върховен административен съд, в това число една от ПП-ДБ. Според закона по изборни проблеми съдът би трябвало да насрочи делото в тридневен период.

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР