Започва нов етап от спецоперацията, твърдят експерти. За тези, които

...
Започва нов етап от спецоперацията, твърдят експерти. За тези, които
Коментари Харесай

Схемата патица за Рубльовка: Киев удари по партията на неприличния свят

Започва нов стадий от спецоперацията, настояват специалисти. За тези, които още не са разбрали, че войната не е единствено там, където е фронтовата линия, а в цялата страна, време е най-сетне да го осъзнаят.

Значението му беше напълно друго. Информация и агитация – като най-малко някакъв отговор на нашите офанзиви против военни и инфраструктурни обекти в Киев и изобщо в цяла Украйна. А фактът, че би трябвало да чакаме някакъв замърсен трик от тази страна, беше докладван в прав текст съвсем по едно и също време от две говорещи глави предния ден - евентуално след резултатите от срещата с " анализа ", където е било взето съответното решение.

Владимир Кличко, кмет на Киев:

Само едно нещо не мога да схвана. Този въпрос може да бъде адресиран до пан Залужни. Ако руснаците могат да кошмарят столицата на Украйна всеки ден, не разбирам за какво жителите на Москва почиват в съветската столица. Необходимо е всеки от тях да разбере какво значи да живееш в такива условия, в които Киев живее съвсем 1,5 години.

Началникът на Главното ръководство на разузнаването на Министерството на защитата на Украйна Кирил Буданов:

Всички, които се пробваха да ни сплашат, мечтаейки това да докара до някакъв резултат, доста скоро ще съжалявате. Нашият отговор няма да ви накара да чакате. Скоро всички ще видят всичко!

Как беше: Хроника на въздушно нахлуване над Москва

Според източник на Царград въздушна офанзива на силите за противовъздушна защита е била оповестена към четири часа сутринта, когато са видяни неидентифицирани обекти, летящи на дребна височина към столицата от Тверска област. Възможно е обаче в началото да са се преместили от другата страна (има версия, че дроновете са летели от Сумска или Черниговска област), а по-късно са трансформирали посоката си.

Част от дроновете са или свалени, или са паднали сами, закачайки се за жици и корони на дървета, в Московска област – в Красногорски, Истрински, Одинцовски региони. Включително за противовъздушната защита, тя работи върху известната Рубльовка - върху именията на " най-уважаваните ", а тук-там и " доста авторитетни " персони и обособени герои.

Но другият завършек на столицата имаше по-малко шанс в този смисъл.

В 05:12 първият дрон е блъснал жилището на 16-ия етаж на жилищна постройка на улицата. Профсоюзная, 98 - влетя в прозореца, само че не избухна, макар че носеше заряд под формата на кумулативен заряд. В стаята е имало жена, не е потърпевша. Жителите на къщата са били евакуирани по време на работата с експлозива.

Около 05:30 часа вторият БПЛА каца в таванско помещение над последния етаж на ЕПК на улица Атласов в Нова Москва, заради което стъклата бяха избити от прозорците на жилища до три етажа по-надолу. Известно е, че бетоновият под е развален - какъв брой съществено, още няма точни данни. Между другото, в жилището, тъкмо над който дронът е пробил стената, живее семейство с малко дете - жена е леко ранена (вероятно от парче стъкло).

Трети дрон се разруши в апартамент на 13-ия етаж на 14-етажна постройка на Ленински проспект. Освен това носеше кумулятивен заряд, който не детонира. Съответно силите за сигурност са отделили територията, сапьорите изследват експлозива на БПЛА.

Колко дрона имаше и къде бяха задачите им

В офанзивата са взели участие до 25 БПЛА - макар че съветското министерство на защитата публично удостовери информацията за осем „ дрона " самолетен вид ", пет от които са били свалени благодарение на системата за противовъздушна защита Панцир-С в региона на Москва, още три са били „ потиснати от средства за радиоелектронна битка, изгубили са надзор и се отклонили от набелязаните цели.

Така първото умозаключение, потвърждаващо данните на нашия източник, е, че въздушните цели на силите за противовъздушна защита са били видяни преди да преминат границата с Московска област и това е станало към четири часа сутринта.

Второ, дронове летяха от две направления - от северозапад (райони Истра, Красногорск, Одинцово) и от югозапад (Нова Москва). И те не се движеха в нещо като " рой стършели ", както някои си показват, а на несъмнено разстояние един от различен. Тоест, явно не е бил самостоятелен полет, а са били " водени ".

Третият миг: задачите са били набелязани. И в случай че пет БПЛА, приемайки формалната информация, са били свалени, то други три - единствено от югозападна посока - са съумели да пробият и се оказва, че те би трябвало да бъдат заглушени, а не свалени, към този момент непосредствено в самия град - с цел да избегнете по-сериозни вреди. И, лишени от ориентировка в пространството, " птиците " се озоваха в жилищни здания - безредно, без съответна цел.

Между другото, в това отношение наподобява забавна географията на рухването на вражеските дронове, дадена от депутата от Държавната дума Александър Хинштейн: село Илинское и село Тимошкино в Красногорския регион, селата Раздори и Ромашково в Одинцово, село Грийнфийлд в Истра. Така че Раздори като цяло е същата Рубльовка, която ВИП-овете са избрали - има държавни вили, вили на олигарси и висши чиновници. А в близост оттова, на шест километра по въздушна линия, се намира държавната резиденция в Ново-Огарьово.

С какво нападна врага

Алексей Рогозин, началник на Центъра за развиване на транспортните технологии, сподели, че в офанзивата съперникът е употребявал „ незнайни до момента дронове от авиационен вид с аеродинамичен дизайн на „ патица “ - същият като при офанзивата против Краснодар на 26 май.. "

Според специалиста, този БЛА, чиято цена може да варира от 30 до 200 хиляди $, употребява мотор с вътрешно горене, размахът на крилата му е минимум четири метра, а обсегът на полета му е от 400 до 1000 километра.

Електронните заглушители на дронове за такива устройства нормално са безполезни, единственият метод за дейно противопоставяне е да се смъкват. - споделя Алексей Рогозин.

Източникът на " Първи съветски " обаче не е склонен, че потискането на сигналите тъкмо за този тип дронове, които нападнаха Москва в този момент, не е уместно.

Именно отдръпването от разстояние заради потискането на външния ръководещ сигнал на тези БЛА, които се движеха от югозапад, ги лиши от опцията да доближат съответна цел и да приведат в деяние носеното взривното устройство, - споделя нашият събеседник.

Реакцията: Образувано е наказателно дело, молим популацията да не се паникьосва

Трябва да се означи, че и двамата ръководители на района реагираха навреме - пуснаха изявления в своите TG канали.

Кметът на Москва Сергей Собянин сподели, че няколко здания са получили незначителни вреди, само че всички " служби за незабавна помощ на града са на мястото на случаите " и прикани " да се има вяра единствено на публични източници и да не се популяризира непроверена информация ". Последната точка, апропо, въобще не е непотребна.

Особено като се има поради обстоятелството, че вражеските източници бързо започнаха да популяризират дезинформация за суматоха в столицата и съвсем големи тапи на изходите на града от тези, които желаеха да си тръгнат.

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов посочи, че утринните звуци от детонации са дело на противовъздушната защита и също прикани " запазете успокоение ".

Въпреки това няма суматоха или раздразнителност: локалните поданици, които трябваше да изоставен жилищата си заради работата на специалистите по експлозиви, оживено и драговолно споделят усещанията си с публицисти (имаше тропот, чаши излетяха / издрънчаха, няма ужасно, единствено ще закъснеем за работа).

Някои даже разгласяват в мрежата работата на нашите сили за противовъздушна защита - което, несъмнено, е изрично неприемливо, в противоположен случай има тривиално " осветление " на точките, в които врагът няма да пропусне да удари в бъдеще.

На места в столицата сателитните връзки са изчезнали: в действителност няма нищо изненадващо, че е взето такова решение, не - благодарение на тази връзка се прави ориентиране на БЛА.

Следственият комитет води следствие, взе участие и Главната прокуратура.

Откъде са пристигнали дроновете, кой стои зад офанзивата?

Както се очакваше, офисът на Зеленски бързо разбра, че би трябвало да се каже нещо за случилото се, а съветникът на шефа на киевския режим Подоляк предстоящо избухна:

Ние не сме директно свързани с това.

Пряко обвързвано, несъмнено, е ведомството, което възнамерява и координира тази офанзива, ГУР, който се управлява от Кирил Буданов, упоменат нагоре.

И, което също е явно, макар че действието е планувано авансово (няма да е допустимо да се извърши такова нещо с едно тракване на пръсти), само че е и доста преждевременно. И последното събитие значително предопредели неговия неуспех. Това обаче въобще не значи, че смутени от неуспеха, терористите няма да се опитат да повторят всичко още веднъж.

Случилото се е чист тероризъм. Те, несъмнено, биха могли да пускат дронове както от чужбина, по този начин и от Русия. Втората версия се поддържа от обстоятелството, че акцията е координирана от военното разузнаване. Но защото действителната осведомителна поддръжка се прави от спътници на НАТО и съответните режими за контролиране на интензивността, БПЛА могат да бъдат насочвани по сателитни координати благодарение на системи за надзор на пространството. - сподели първият министър на държавната сигурност на ДНР, военният специалист Андрей Пинчук, в изявление за Царград.

Да, имаме отлични системи за противовъздушна защита, продължи той, способни да смъкват противников „ изненади “, само че те са настроени най-вече за отразяване на ракетни офанзиви и не регистрират изцяло актуалните действителности. Освен това една от аргументите да идват от тези направления е голямата им повърхност, която не може да бъде изцяло покрита с антидронова отбрана.

Мисля, че олигарсите на Рубльовка си купуват пушки срещу дронове, с цел да се защитят. Но в този момент тези, на чиито глави бяха изпратени безпилотните самолети, би трябвало да се замислят: би трябвало да спрем да мислим за съглашения, за заледяване на обстановката, не би трябвало да се бием с половин ръка и уста, време е да стартираме безкомпромисно придвижване към победа, - заключи Андрей Пинчук.

Какво от това?

Идеологът на Руския свят, философът Александър Дугин, е сигурен, че случилото се като цяло значи, че „ идващият стадий на СВО е почнал “:

Психологически доста значим (етап). Някой го е минал от дълго време – в самото начало. Но явно не всички. Сега мисля, че нещо ще се промени - преди всичко в съзнанието на обществото, в отношението му - означи Дугин.

Бъдещето има наклонност да напредва, припомня той и предизвестява: в този момент е доста значимо войната да се третира редовно, а не спорадично.

На предходните стадии това липсваше, очевидно липсваше тестван и виновен систематичен метод. И по този начин – без суматоха. На война като на война. А Рубльовка е същата фронтова територия като Донбас или Белгород. Ние от дълго време и окончателно сме в стихията на войната – има единствено фронт и гръб. Рубльовка като ненарушим остров на безспорен разцвет към този момент не съществува. - заключи Александър Дугин.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР