Започва изпълнението на , по която български студенти ще учат

...
Започва изпълнението на , по която български студенти ще учат
Коментари Харесай

Държавата ще плати следването на 30 български студенти в 24 водещи университета по света |

Започва осъществяването на , по която български студенти ще учат в чужбина с финансиране от българската страна, заяви държавната пресслужба. Те могат да получат до 200 хиляди лв. на година за образование в магистърска стратегия. Задължително изискване за тях ще е да се върнат в България до 6 месеца след дипломирането си и да останат да работят в страната най-малко 3 години. Това условие ще бъде вписано в контракта, който ще подписват. Ако не го изпълнят, ще би трябвало да върнат държавното финансиране с лихви.

Общественото разискване на програмата завърши на 9 май. Предстои одобрението ù от Министерския съвет. Гласуването ще е през днешния ден.

Програмата е основана по самодейност на премиера Кирил Петков.

Тя ще продължи до 2024/2025 година Общият ù бюджет е 6 149 700 лева На година ще се отпускат до 10 стипендии. За 36-те месеца такива ще получат до 30 души. 

С отпуснатата сума студентите ще имат право да покрият разноските си за превоз до и от държавата; таксите за обучение; разноските за настаняване; здравна застраховка.

Подборът на първите стипендианти ще стартира през юни. Първите магистратури " в международните топ университети, избрани посредством интернационалните ранглисти ", ще бъдат финансирани от академичната 2022/2023 година Въпросните университети са:

1. California Institute of Technology - Съединени американски щати

2. Columbia University - Съединени американски щати

3. Cornell University - Съединени американски щати

4. EPFL - Швейцария

5. ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology - Швейцария

6. Harvard University - Съединени американски щати

7. Imperial College London - Англия

8. Johns Hopkins University - Съединени американски щати

9. Massachusetts Institute of Technology (MIT) - Съединени американски щати

10. Nanyang Technological University, Singapore (NTU) - Сингапур

11. National University of Singapore (NUS) - Сингапур

12. Paris-Saclay University - Франция

13. Princeton University - Съединени американски щати

14. Stanford University - Съединени американски щати

15. The University of Chicago - Съединени американски щати

16. UCL - Англия

17. University of California, Berkeley - Съединени американски щати

18. University of California, Los Angeles - Съединени американски щати

19. University of Cambridge - Англия

20. University of Michigan, Ann Arbor - Съединени американски щати

21. University of Oxford - Англия

22. University of Pennsylvania - Съединени американски щати

23. University of Tokyo - Япония

24. Yale University - Съединени американски щати

Списъкът им е включен в програмата. Той е направен от Министерството на образованието и науката.

От претендентите ще се изисква да имат българско поданство, да имат тапия за бакалавърска или магистърска степен, добита до 5 година преди кандидатстването за стипендия по Фонд " Стефан Стамболов ". Тя би трябвало да е по компетентност от професионално направление, съответстващо на мечтаната магистърска компетентност. Средният триумф би трябвало да е най-малко Много добър (5,00) или еквивалента му (в случай, че дипломата е от непознат университет). Кандидатите би трябвало също към този момент да са признати в магистърска стратегия в някое от 24-те висши учебни заведения. Необходимо е притежаване на езика, на който ще учат, най-малко на равнище В2.

Предимство ще имат тези, които не са учили в чужбина и нямат магистърска степен - т.е. бакалаври с тапия от българско висше учебно заведение. Такова ще получат и тези, които към този момент имат професионален опит в определената сфера за образование.

Критици на програмата слагат под въпрос до каква степен е оправдано българската страна да финансира непознати университети и повдигат въпроси за мнението на властта за родното висше обучение, а приветстващите я са уверени, че по този начин ще бъдат готови експерти на международно равнище, които ще се върнат да работят в страната ни.

" Светите братя Кирил и Методий отварят пътя на народа ни към просвещение посредством българската писменост. Следвайки тяхното дело през вековете, хората на словото и знанието задават полезности и сплотяват обществото ни към значими дела “, показва министър председателят Кирил Петков във видеообръщение. Той изяснява определеното име - Стефан Стамболов - с думите, че българският общественик обезпечава на страната ни хора, които поставят основите на модерна България точно посредством вложения в европейското им обучение.

" По образеца на този толкоз прогресивен за времето си политик, ние стартираме Национална стратегия „ Фонд „ Стефан Стамболов “, отбелязва министър-председателят.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР