Започнаха консултациите между държавния глава Румен Радев и парламентарната група

...
Започнаха консултациите между държавния глава Румен Радев и парламентарната група
Коментари Харесай

Започнаха консултациите между ДПС и Радев



Започнаха консултациите сред президента Румен Радев и парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС). 

Президентът пожела да разбере мнението на Движение за права и свободи за „ положението на разговора в 48-мото Народно заседание и хода на договарянията за сформиране на държавно управление “, както и дали парламентарната група в участник в този разговор, търсена ли е от другите партии. „ Движение за права и свободи е партия с опит в парламентаризма и вие сте директни участници в може би най-дългите договаряния за сформиране на държавно управление, само че тогава залогът беше явен – участието в Европейския съюз “, уточни той. Президентът изиска да знае дали и къде Движение за права и свободи вижда идея, към която може да се сътвори стабилно управническо болшинство.

„ Ако продължаваме този цикъл с компликации в лъчение на държавни управления, виждате ли нужда от смяна на самата формула по какъв начин да се структурират тези държавни управления? Знам, че от няколко години издигате концепцията за програмни, експертни държавни управления “, добави президентът.

Радев към този момент беседва с представители на ГЕРБ-СДС и Политическа партия, като обяви, че няма да бърза с раздаването на мандатите, тъй като Народното събрание има да свърши доста работа, и ще организира консултациите изчерпателно, с цел да бъдат разисквани рецесиите пред страната и опциите за тяхното решение.

Първата среща на Радев с париите в границите на консултациите беше с ГЕРБ-СДС. Повече за нея – 

Втората среща пък беше с „ Продължаваме промяната “. 

Според Конституцията след съвещания с парламентарните групи, президентът връчва първия мандат за сформиране на държавно управление на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група.

След предварителните избори на 2 октомври, това е групата на ГЕРБ-СДС. Няколко дни след вота водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че от партията ще излъчат контактна група от хора с безспорна евроатлантическа известност, които да проведат кръга от договаряния с политическите партии. Контактната група на президента (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев и някогашния външен министър Соломон Паси организира диалози с ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Български напредък “. „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ отхвърлиха да вземат участие в диалозите. „ Възраждане “ не бяха поканени.

Ако ГЕРБ-СДС не съумеят да предложат състав на Министерски съвет, който да бъде утвърден, вторият мандат ще отиде по втората мощ – „ Продължаваме промяната “. Ако и Политическа партия не съумеят да сформират ръководство, третият мандат ще отиде в действие по желание на президента. Ако и последният опит за сформиране на държавно управление се провали, следва разформироване на Народното събрание и насрочване на нови предварителни избори.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР