Започнаха “Есенни литературни дни в Стара Загора. Началото на XI-тото

...
Започнаха “Есенни литературни дни в Стара Загора. Началото на XI-тото
Коментари Харесай

Започнаха “Есенни литературни дни” в Стара Загора  

Започнаха “Есенни литературни дни ” в Стара Загора. Началото на XI-тото издание се състоя в залата на Регионална библиотека “Захарий Княжески ” с отчитането и награждаването на спечелилите от Национален конкурс за лирика “Акад. Николай Лилиев ”. Поздрав към публиката насочиха възпитаници от Национално учебно заведение за музикални и театрални изкуства “Христина Морфова ”. Анка Атанасова, Патрисия Динева, Стефани Атанасова и Полина Влахова с съпровод на роял извършиха красиви музикални съчетания от поезията на акад. Николай Лилиев.   

“Много мощна страст стои зад възобновяване на “Есенни литературни дни ”. Благодаря на колегите от отдел “Култура ” на Община Стара Загора, защото дружно ги стартирахме с доста предпочитание и хъс, само че поради условия, които донесе пандемията, не успяхме да ги забележим в цялостния им искра. Надявам се това XI-то издание да ни бъде на шанс отсега нататък. Постарали сме се да има по нещо за всички възрасти и желания, програмата е наситена и разнообразна. Желая триумф и попътен вятър! ”, сподели при откриването ресорният зам.-кмет на Общината Милена Желева.   

Повече за литературните дни разкри поетът и ръководител на журито на състезанието за лирика Таньо Клисуров. “Участваха 170 създатели с по 3 произведения и желаеме да подчертаем, че всеки един от писателите има качества, които би трябвало да бъдат подчертани и приветствани. На първо място са истинските хрумвания. Изборът на тематика е доста сложен за всеки стихотворец. Най-предпочитана си остава тази за любовта, само че и тъкмо за нея се получават най-несполучливите произведения. Необикновените стихове, които остават дълго в съзнанието, са и тези, които сме определили като първенци ”, показа поетът.  

Журито, с ръководител Таньо Клисуров и членове Атанас Капралов, Виолета Бончева, Йордан Атанасов и Йордан Пеев, награди с поощрителна премия Милчо Петров за стихотворението “Лято след черен сняг ” и Женя Димова за стихотворението “Час по литература ”. Челната тройка заемат, както следва: Елена Ватрачка за творбата й “На арената ” с трето място, Красимира Макавеева за стихотворението “Всичко тече, всичко се трансформира ” с второ място и дълго чаканото първо място се отрежда на Павлина Йосева с произведение “Криво хоро ”.   

Кулминацията на вечерта дадоха солистите на Държавна опера Стара Загора Емилия и Ивайло Джурови, дружно с Полина Влахова на роял, с осъществяване на песните по стихове на изключителния стихотворец акад. Николай Лилиев.   

Национален конкурс за лирика в памет на акад. Николай Лилиев се провежда от Община Стара Загора, Фондация “Космос – Димитър Брацов ”, Дружеството на писателите в града и Регионална библиотека “Захарий Княжески ” с поддръжката на НЧ “Акад. Николай Лилиев ” и НЧ “Даскал Петър Иванов ”.   

Гости на събитието бяха още Диана Атанасова, шеф отдел “Култура ” на Община Стара Загора, Дарин Петков, общински консултант и шеф на Държавен куклен спектакъл Стара Загора, поданици и посетители на града, ценители на поезията и изкуството.  „ Есенните литературни дни “ не престават с богата стратегия за всяка възраст и усет.  
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР