Започна заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, на което

...
Започна заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, на което
Коментари Харесай

ВСС дебатира дали да острани главния прокурор предсрочно

Започна съвещанието на пленума на Висшия правосъден съвет, на което ще бъдат прегледани две претенции за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

Преди началото на съвещанието основният прокурор пожела триумф на правосъдния министър в оставка. Тя му отговори, че триумфът е за положителното на обществото и го прикани да бъдат импортирани обвинителни актове за тежки закононарушения, които да устоят в съда.

Първият пункт, който членовете на Висш съдебен съвет разискват, са огласени два диалога от специфични разследващи средства. 

След изброяването на детайлите Гешев съобщи, че това искане съставлява политически изказвания за личнистта на основния прокурор и просто цитиране на закони. Исканията и основанията за прекратяването на мандата са смешни, даже за студенти по право. Сигурен съм, че юридическата общественост се забавлява, сподели Гешев. Според него настояването за предварително преустановяване на мандата му може да бъде обосновано с конюнктурни политически цели. Това искане е за политически комфортна промяна на основния прокурор, сподели Гешев.

Втората цел е да се злепостави Висш съдебен съвет, уточни той. 

Ако Министерството на правораздаването желае смяна в Конституцията, има ред за това. Но очевидно някой не е прочел Основния закон. Да се употребява “антипрокурорската търсачка Google ” за доказателства не е съществено, сподели още Гешев и означи, че няма от какво да се тормози, даже целият инструментариум да бъде ориентиран към него. 

В изявлението си Гешев загатна следствието против Васил Божков и закриването на спецправосъдието. 

Дебатите не престават.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР