Започна тестването на ученици от 1-ви до 4-ти клас за

...
Започна тестването на ученици от 1-ви до 4-ти клас за
Коментари Харесай

Covid тестовете за ученици - държат ли децата гладни, доколко са достоверни

Започна тестването на възпитаници от 1-ви до 4-ти клас за Covid-19 за връщането им в клас. Темата провокира редица спекулации, някои от тях се употребяват и като мотив при образуване на митинги. Екипът за инспекция на обстоятелства на БНР изследва основанията за сходни изказвания. Две от противоречивите изказвания са:

1. Децата би трябвало да са гладни и жадни за тестовете;

2. Предлаганите Covid проби за възпитаници са с ниска меродавност.
Твърдение 1 - какъв е първоизточникът
Има серии от изявления в интернет, в които се твърди, че децата би трябвало да са гладни и жадни за тестванията (в уеб страниците на ,,,,, ,  и други).

Всички те се базират на отворено писмо на Синдикат „ Образование към КТ „ Подкрепа “,, в което написа „ Нека имаме поради, че тестването в учебно заведение ще значи да бъдат нарушени всички изграждани в годините хигиенични привички, което сигурно е още един негативен аспект. Това е по отношение на условието тестванията да се създадат на гладно, без банкет на вода , с цел да е меродавен теста… “

 Част от отворено писмо на Синдикат „ Образование към КТ „ Подкрепа “, оповестено във Facebook страницата на организацията.

Публикациите провокираха редица отрицателни реакции в обществени медии. Като да вземем за пример:

Какви са обстоятелствата

, назова дезинформация изказванието, че децата би трябвало да бъдат тествани гладни и да не са пили вода .

„ Изискването е 30 минути преди провеждането на теста те да не са се хранили и да не са пили вода. Нормално е децата сутринта да са закусили у дома преди учебно заведение. “.

под формата на въпроси и отговори се показва:

„ Детето не трябва да е яло и пило САМО 30 мин. преди тестването. Т.е. то може да се храни и да пие когато и да е ДО 30 мин. преди процедурата и незабавно след нея “ .

В декларацията за единодушие на родителите за Covid тестванията се споделя:

„ Запознат/а съм с условието 30 минути преди правенето на теста детето ми да не е консумирало храна и да не е поемало течности “.



Заключение
Твърдението, че учениците от 1-ви до 4-ти клас би трябвало да са гладни и жадни за Covid тестванията e ПОДВЕЖДАЩО , тъй като то е правилно, единствено в случай че за 30 минути детето може да огладнее или ожаднее, което е малко евентуално.

Твърдение 2 - какъв е първоизточникът
Има серии от изявления за митинг на 1 ноември против тестванията, в които се твърди, че са с ниска меродавност, като в множеството се твърди, че имат „ 57% меродавност “ (,,,  и доста други.

Има, който е представен да споделя: „ Максималната меродавност на слюнчените проби е към 57%... ”.

Какви са обстоятелствата
Когато се приказва за меродавност на тестванията за Covid-19, без значение дали са PCR или антигенни, се употребяват термини за тяхната полза – „ сензитивност “ и „ специфика “.

На процедура тази сензитивност и специфика се мери като се съпоставят резултатите от антигенните проби с резултатите от PCR проби, които се считат за „ златен стандарт “ в тази област, защото са с доста висока сензитивност и доста висока специфика.

се отбелязва още, че по принцип тестванията с висока сензитивност дават невисок % неверни отрицателни резултати, само че има риск за неверни положителни, в случай че специфичността не е на равнище. От друга страна високата специфика носи риск от неверни отрицателни резултати, в случай че чувствителността на теста е ниска, само че като цяло ще има невисок % неверни положителни резултати.

В  тестовете като цяло имат сензитивност над 90% и специфика над 95%, по данни на производителя.

В поканата на българското здравно министерство за снабдители на проби за възпитаници са сложени условия за сензитивност на теста ≥ 90% и специфика ≥ 98%.

Първите определени два теста в България са от производители в  и те се виждат в декларацията за съгласите. Това са SARS-CoV-2 Saliva Antigen test; каталожен номер VSCD05; RapidForRapidForTM или COVID19 Antigen Rapid Test Cassette (Saliva), регистрационен номер DE/CA05/IvD-238321-1721-00 на Clungene®.



Тестът SARS-CoV-2 Saliva Antigen test; каталожен номер VSCD05, RapidForTM, на производителя „ Витросент “ (Vitrosens Biyoteknoloji LTD), регистриран в Истанбул, Турция, има следните параметри по данни на компанията:

Тестът COVID19 Antigen Rapid Test Cassette (Saliva), регистрационен номер DE/CA05/IvD-238321-1721-00 на Clungene, на производителя Hangzhou Clongene Biotech Co., Ltd, регистриран в Ханчжоу, Китай, има следните параметри по данни на компанията:

На процедура обаче тези параметри са по-ниски. Пилотно изследване,, и представено в, стига до извода, че при население, в което забележителен брой хора демонстрира признаци, чувствителността на теста пада до 58%, когато се прави от самообучил се личен състав, до момента в който при тестване от подготвени медици е 73% и 79 на 100 от лабораторни учени. А в изследване от декември 2020 година, което взема поради хора без признаци,.

По-ново твърди, че бързите антигенни проби са по-точни от считаното до момента, показва Би Би Си.

Учените употребявали нова формула, с която рекалибрирали точността на антигенните проби и открили, че имат безспорна сензитивност над 80% при разкриване на каквато и да е степен на болест с Covid-19 и над 90% при хората в дните, когато са най-заразни. Техният извод е, че тези тестове са „ доста потребен инструмент за публичното здраве “ и за попречване на разпространяването на болестта.

Факт е обаче, че към една трета от инфектираните с Covid-19 не демонстрират признаци.

Заключение
Твърдението, че точността на антигенните Covid проби е ниска, или за „ 57% меродавност “, също е  ПОДВЕЖДАЩО , тъй като това би било правилно за характерни проби, метод на правене на теста и условия, а и като цяло е основано на по-стари данни.

------------------

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР