Започна срещата на върха между лидерите на страните от Югоизточна

...
Започна срещата на върха между лидерите на страните от Югоизточна
Коментари Харесай

Конкуренция между големите сили. Какви са амбициите на Пекин

Започна срещата на върха сред водачите на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН)  в Джакарта,  Индонезия. По време на нея те ще опитат да постигнат консенсус по отношение на рецесията в Мианма и ще обсъдят безпокойствата си по отношение на претенциите на Пекин в Южнокитайско море, предадоха международните организации. Срещата на върха на АСЕАН стартира в 10 ч. локално време.

" Бъдещите провокации са все по-сложни поради конкуренцията на огромните сили ", предизвести в речта си при откриването президентът на страната хазаин Джоко Видодо. 
-->
" Страните от АСЕАН се договориха да не служат за медиатори на други сили и да сътрудничат с всеки в името на мира и на просперитета ", добави той.

АСЕАН е учредена през 60-те години на предишния век, с цел да се опълчи на разпространяването на комунизма по времето на Студената война. Организацията приоритизира единството и ненамесата във вътрешните каузи на страните членки. Критици на организацията я укоряват за ограничавания обсег на дейностите й по повод на проблеми, като да вземем за пример рецесията в Мианма, където насилието бушува две години, откакто военните завзеха властта през 2021 година

АСЕАН изгони военните водачи на Минама от срещите си на високо ниво и по този начин в този момент организацията е формирана вместо от 11 от 10 страни. Но страните членки Индонезия и Тайланд имат друг метод по отношение на разрешаване на рецесията в Мианма. Индонезия желае всички страни в спора в Мианма да вземат участие в пробутване на проект за мир, препоръчан от АСЕАН, до момента в който Тайланд упорства за разговор с военните водачи на Мианма.    

Проект на финално официално съобщение от срещата на върха, до който е получила достъп Франс прес, демонстрира, че разделът за Мианма е празен, което пък е индикация, че конесенсус по отношение на рецесията в тази страна няма.

АСЕАН и хунтата в Мианма подписаха през 2021 година проект в пет точки, целящ да постави завършек на насилието и да сложи началото на полемики сред военните и поддръжниците на свалената от тях демократична лидерка Аун Сан Су Чжи. Но хунтата подцени значително това предложение и остана глуха за рецензиите от страна на интернационалната общественост, отказвайки да постави завършек на насилието и да възобнови договарянията за мир с опозицията.

Министрите на външните работи на АСЕАН през вчерашния ден направиха цялостен обзор на използването на оферти кротичък проект, заяви индонезийската външна министърка Ретно Марсуди.

В първия ден от срещата на върха на АСЕАН президентът на  Филипините Фердинанд Маркос-младши съобщи, че страната му е подготвена да ръководи организацията през 2026 година -  една година по-рано от плануваното и заменяйки Мианма, предадоха международните организации. Според разпоредбите председателството на АСЕАН е ротационно и едногодишно и страните членки на организацията се редуват по азбучен ред. След Индонезия, от идната година председателството се поема от Лаос, а през 2025 година от Малайзия. През 2026 година трябваше да бъде ротационен ръководител Мианма, само че това създаваше опасности организацията  да се превърне  в пленник на рецесията в тази страна. Филипините трябваше да са ротационен ръководител едвам през 2027 година

Освен Мианма, на срещата на върха на АСЕАН се дискутират и упоритостите на Пекин в Южнокитайско море.  Пекин има искания върху съвсем цялата територия. Неотдавна Китай разгласява и нова карта, на която морските територии, върху които тя има искания, се припокриват с териториите на няколко страни от АСЕАН и това породи реакция на някои страни членки на организацията, от Индия до Малайзия, минавайки през Виетнам и Филипините.

На срещата на върха водачите на АСЕАН ще изразят безпокойството си по отношение на сериозните произшествия и действия в Южнокитайско море и по отношение на отвоюваните от морето на зони там. Те ще разкритикуват дейностите, които са довели до повишаване на напрежението и които биха навредили на мира, стабилността и сигурността в района.

Лидерите на АСЕАН ще разгласят и че си дават период до 2026 година да приключат договарянията по Поведенчески кодекс, който цели да понижи напреженията в Южнокитайско море.

В Джакарта в четвъртък ще се организира и паралелната среща на върха на Източна Азия, в която пък вземат участие 18 страни от този район, измежду които Съединени американски щати, Китай, Япония, Индия и Русия. Но от този конгрес ще отсъстват президентите на Съединени американски щати, Русия и на Китай. Вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис, министър председателят на Китай Ли Цян и съветският външен министър Сергей Лавров ще вземат участие в тази среща вместо водачите на трите страни, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР