Започна срещата между премиера Бойко Борисов и турския му колега

...
Започна срещата между премиера Бойко Борисов и турския му колега
Коментари Харесай

Започна срещата между Борисов и Йълдъръм

Започна срещата сред премиера Бойко Борисов и турския му сътрудник Бинали Йълдъръм. Двамата беседват в офиса на Йелдъръм в Измир.

Срещата е в отговор на поканата на министър-председателя на Турция Борисов да бъде посетител на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод TANAP.


 zez_4484  zez_4491  zez_4492  zez_4512  zez_4514  zez_4523  zez_4524  zez_4526  zez_4531
Българският министър председател няма да може да участва на церемонията, поради работно посещаване в Израел и Палестина.

По време на диалозите с Йелдъръм се чака да бъдат разисквани доставките на газ. В момента е построена и загазена правата на TANAP от турско-грузинската граница до гр. Ескишехир (близо до Бурса). По този метод след 12 юни 2018 година първият газ от Втората фаза на находището Шах Дениз 2 (Азербайджан) ще стартира да се доставя за турския газов пазар и главно за индустриализираната западна част на Турция (Бурса, Измир, Истанбул и др.).

Отсечката на TANAP от гр. Ескишехир до турско-гръцка граница (гр. Кипи) сега се построява. Строителните действия са изпълнени на 80%, като в това число се построява и подводната част – преходът през Дарданелите. Тази права на TANAP ще обезпечава преноса на азербайджанския природен газ за подаването му в Трансадриатическия газопровод (TAP), т. е. за европейския газов пазар. Отсечката е планувана да влезе в употреба координирано с TAP, т.е. при започване на 2020 година

Съгласно подписания контракт Консорциумът Шах Дениз ще доставя за турския газов пазар 6 милиарда куб. м./год. от планувания рандеман от 16 милиарда куб. м./год. от Втората фаза на находището Шах Дениз 2. Останалите 10 милиарда куб. м./годишно от Втората фаза на находището Шах Дениз 2 ще бъдат транзитирани по TANAP и TAP за европейския пазар, надлежно за:

– Гърция (1 милиарда куб. м./год.)

– България (през интерконектора Гърция-България – 1 милиарда куб.м./год.)

– Италия (8 милиарда куб.м./год.)

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР