Започна шествието Без нацисти по улиците, което тръгна от Централна

...
Започна шествието Без нацисти по улиците, което тръгна от Централна
Коментари Харесай

Луковмарш и шествие „Без нацисти по улиците“ в София

Започна шествието " Без нацисти по улиците ", което потегли от Централна минерална баня в София, ще продължи към дирекция " Миграция " към Министерство на вътрешните работи, а по-късно ще се насочи към Народния спектакъл и Съдебната палата. На място има засилено полицейско наличие.  Шествието е поради Луковмарш , който ще се организира през днешния ден в столицата.

" Ние сме тук, тъй като желаеме да адресираме и по-широките проблеми, които разрешават сходни събития, както и нацистки групи да са част от общественото пространство и техните разкази да бъдат нормализирани и одобрявани в обществото ", сподели пред медиите Николай Савов, част от колектива, който провежда шествието. Той добави, че шествието е и взаимност към всички малцинствени групи , жертва на закононарушения от ненавист, хомофобско принуждение, сексизъм, антисемитизъм.

Участници в проявата обявиха, че не са съгласни Луковмарш да се показва като патриотично събитие на хора с обичайни полезности и че неонацисти нямат място в обществото и по улиците.

За 18-а поредна година в столицата е планувано и факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, познато като Луковмарш и организирано от националисти.

Българският народен съюз стои зад Луковмарш, а шествието им довечера ще тръгне от пилоните пред НДК и ще бъде под мотото: „ Помни предишното, бори се за бъдещето! “.

Националистите настояват на уеб страницата си, че няма легална форма, под която да бъде спряно шествието им , с което да почетат паметта на ген. Христо Луков. В последните две години шествие в памет на военачалник Христо Луков се не разрешава със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

Междувременно стана ясно, че Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Столична община (СО) и Столична дирекция на вътрешните работи ( Столична дирекция на вътрешните работи ) да подхващат съответните ограничения, свързани с опазването на публичния ред и в отбрана на правата и здравето на жителите по време на възможното осъществяване на тъй наречените Луковмарш.

" В сходство с пълномощията си и на съображение член 145 ал.1 т.6 от Закона за правосъдната власт, ВАП сезира кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура и шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, в границите на тяхната подготвеност по Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и Закона за министерството на вътрешните работи, да подхващат ограничения за запазване на използваните нормативни наставления, за запазване на публичния ред и отбрана на правата на всички жители в случаи на зародила заплаха по време на възможното осъществяване на тъй наречените „ Луковмарш “. ВАП следва да бъде известена за взетите решения и подхванатите дейности ", показват в известие от прокуратурата. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР