Започна петият ден от временното спиране на огъня в ивицата

...
Започна петият ден от временното спиране на огъня в ивицата
Коментари Харесай

Започна петият ден от временното спиране на огъня в ивицата Газа

Започна петият ден от краткотрайното прекъсване на огъня в линията Газа, като групировката " Хамас " даде обещание да освободи още цивилни заложници, а Израел е подложен на все по-голям напън да пази живота палестинските цивилни след подновяването на огъня, съобщи Асошиейтед прес.

Двете страни в спора се съгласиха да удължат периода на примирието до четвъртък, като за това време са планувани две замени на заложници, държани от " Хамас ", против палестинци, хвърлени в израелски затвори. Израел обаче неведнъж се зарече, че ще продължи войната с " цялостна мощ ", откакто се увери, че няма да бъдат освобождавани повече заложници според актуалните сделки, отбелязва АП.  

По-късно тази седмица американският държавен секретар Антъни Блинкън ще посети района за трети път от началото на военните дейности, като се чака, че той ще упорства за удължение на примирието и за освобождението на още заложници.

Американското външно ведомство съобщи, че Блинкън ще разиска напъните за " предотвратяване на живота на цивилните по време на израелските интервенции в Газа ". Освен това той ще работи за ускоряването доставките на филантропична помощ за палестинския анклав. Вашингтон - главният съдружник на Тел Авив, даде обещание непоклатима поддръжка за израелската атака в Газа, само че в същото време Блинкън сподели, че са били убити " прекалено много палестинци ". 

" Хамас " и други ислямистки бойци към момента държат за заложници към 160 души от общо 240 отвлечени при нападението против Южен Израел, което провокира войната. Този брой е задоволителен, с цел да може прекъсването на огъня да се удължи с още две седмици при изискванията, които бяха контрактувани с посредничеството на Катар, Египет и Съединени американски щати. " Хамас " обаче евентуално ще има доста по-големи претенции за освобождението на пленени военнослужещи.   

Израел споделя, че при всички положения е решен да възобнови войната, която се очерта като най-смъртоносния израелско-палестински спор от десетилетия насам. Тел Авив упреква " Хамас " за възходящия брой жертви с аргумента, че групировката употребява цивилните като жив щит.  

Израел се зарече, че ще постави край ръководството на " Хамас " в Газа , което продължава от 16 години, и че ще разбие военния потенциал на групировката. Това съвсем сигурно ще наложи разширението на сухопътната атака. След опустошаването на жилищни региони в северната част на анклава израелските войски ще би трябвало да продължат на юг, където стотици хиляди разселени палестинци са настанени в претъпкани приюти на Организация на обединените нации. 

Вчера " Хамас " освободи още 11 дами и деца. Това беше четвъртата замяна на заложници и пандизчии, откогато примирието влезе в действие в петък насам. Израел от своя страна освободи от пандизите си 33-ма палестинци.
При вчерашната замяна броят на освободените заложници, държани от " Хамас ", доближи 70, като 51 от тях са палестинци, а 19 са жители на други страни. Същевременно освободените от израелски затвори палестинци към този момент са общо 150. Израел съобщи, че ще удължава периода на примирието с по един ден за всеки 10 освободени заложници.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР