Започна общественото обсъждане на редактирания от новото правителство План за

...
Започна общественото обсъждане на редактирания от новото правителство План за
Коментари Харесай

Започна общественото обсъждане на редактирания План за възстановяване

Започна публичното разискване на редактирания от новото държавно управление План за възобновяване и резистентност.

Той планува 3,6 милиарда лева за стопански ограничения, 5,5 милиарда лева за енергиен преход, 2,4 милиарда за цифровизация и съгласуваност и към 2 милиарда лева за обществени ограничения. Новите планове бяха разисквани със синдикати и работодатели.

Общественият съвет към министъра на финансите разиска част от редактирания проект за възобновяване и резистентност, по който страната ни се надява да получи 12 милиарда лв. безплатно европейско финансиране. Пред синдикати и браншови организации бяха прегледани плановете в секторите Транспорт и опазване на здравето.

Министрите на нововъведенията Даниел Лорер и на стопанската система Корнелия Нинова пък се срещнаха с работодателските организации, с цел да се срещнат с техните визии за цели в проекта.

Проектите в редактирания проект са главно модифицирани, тъй като в остарелия му вид не са отговаряли на главните цели, заложени от Брюксел - зеленият преход и и екологичната инфраструктура. Това съобщи Асен Василев и изясни кои са претърпели най-голяма смяна:

" Идеята тук е изобщо да забележим какво има сега в проекта и къде има по-големи промени, защото превозът е едно от местата, в което има по-големи промени дружно със опазване на здравето и енергетика и електронно ръководство. Това са места, където има съществени проблеми. Иначе другите не са пипани чак толкоз детайлно ", съобщи финансовият министър.

В бранш " Транспорт " е планувано построяването на интермодален терминал в Русе, пазаруване на 42 мотриси за районни транспорти за 373 млн. лева За главните жп посоки в страната са заложени 20 електрически влака с оптималната скорост от 200 км/ч. 217,5 млн. лева пък са ориентирани към третия стадий на столичното метро.



Синдикатите не останаха удовлетворени

" Във вашата презентация и, най-много, това, което не видяхме и ни тормози - като един от най-засегнатите сектори- авиацията и пътният превоз изобщо не са намерили място в последния вид ", съобщи Румяна Димитрова от КНСБ.

Вицепремиерът изясни, че Европа дава пари единствено за " зелени " планове в проекта.

" Нормален авто превоз, с мотори с вътрешно горене, той просто е неприемлив. Няма по какъв начин нещо такова да бъде финансирано под някаква форма през този проект съответно ", разясни Василев.

В бранш " Здравеопазване " са заложени 6 плана, измежду които интеграция на система 112, Спешна въздушна помощ с 5 хеликоптера, допълнителне средства за високоспециализирана здравна инсталация за педантични и онкоболници, модернизиране на психиатричната помощ.

Стоматолозите останаха недоволни.

" Вие чухте 6-те стратегии. Да сте чули нещо за дентална медицина? Няма и да чуете ", разяснява доктор Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз.

Министърът нововъведенията и растежа Даниел Лорер през вчерашния ден и през днешния ден се срещна с всички работодателски организации, с цел да ги запознае с плановете, които се финансират през неговото ведомство.

" В Плана за възстновяване резистентност, който е в Министерството на нововъведенията, сумите са сред 1,3 и 1,4 милиарда лева, които, жестоко казано, са планувани да бъдат разпределени по равно сега сред финансови принадлежности и безплатни грантове, които ще бъдат с избран интензитет ", посочи Лорер.



Бизнесът се срещна и с министър на стопанската система Корнелия Нинова, с цел да изиска смяна на метода за финансиране.

" Нашата обща позиция е да настояваме да се усилят в проценти като средства парите, които да се отпускат на българската стопанска система и промишленост под формата на директна помощ и да се понижат тези, които са планувани като финансови принадлежности ", сподели икономическият министър Корнелия Нинова.

" Бърза директна поддръжка на вложенията. Това е методът да се усили продуктивността на предприятията, продажбите, облагите, само че най-много заплатите на работещите ", добави ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Крайният период за асимилиране и отчитане на средствата по Плана е 30 юни 26та година. В противоположен случай страната ни ще би трябвало да ги върне в Брюксел в цялостен размер.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР