Започна масово тестване на учителите в цялата страна с антигенни

...
Започна масово тестване на учителите в цялата страна с антигенни
Коментари Харесай

К-19 у нас: Стартира масовото тестване на учителите в страната

Започна всеобщо тестване на учителите в цялата страна с антигенни проби за ковид. Целта е да се ревизира какво е разпространяването на COVID-19 в просветителната система преди огромните възпитаници да се върнат в класните стаи от 4 февруари. По данни на просветителното министерство броят на учителите, поискали да бъдат тествани, е сред 40 и 50%. 

Успоредно с тестванията, на някои места в страната стартира и имунизирането на преподвателите. Към момента около 23% от учителите са дали единодушие, а в системата на висшето обучение процентът е 30 на 100.   

В столичното 37-мо учебно заведение тестването мина за към 30 минути благодарение на мобилен медицински екип от 12-о ДКЦ.

В ОУ „ Пейо Яворов ” в Бургас 50% от педагогическия и непедагогическия личен състав е изявил предпочитание да се тества с антигенни проби за COVID-19 преди подновяването на образователния развой през февруари.

„ Решението на нашите преподаватели е взето независимо от тях. Не сме ползвали напън. Хората са добре осведомени ”, съобщи шефът на образователното заведение Мара Георгиева.

По думите на учителите, някои от които към този момент са преболедували ковид а, тестването е належащо като профилактика, а и за успокоение на колектива в учебното заведение и на родителите. Изследването с бързите антигенни проби е гратис за учителите, защото тестванията са предоставени от здравното министерство. 

„ В област Бургас 2200 души педагогичен личен състав е декларирал да се тества. Това е към 50% от всички учители от учебните заведения и към 40% от непедагогическия личен състав. Тези проби ще оказват помощ за по-добрата организация на образователния развой. Всички учители, дали позитивен резултат, ще бъдат карантинирани, и ще им бъде обезпечен заместител ”. Това уточни в ефира на „ Здравей, България ” инж. Виолета Илиева, началник на РУО – Бургас.

 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР