Започна изграждането на ново общежитие към затвора във Враца. То

...
Започна изграждането на ново общежитие към затвора във Враца. То
Коментари Харесай

Затворът във Враца ще има ново модерно общежитие

Започна построяването на ново общежитие към пандиза във Враца. То ще бъде с потенциал 250 лишени от независимост и ще дава отговор на всички европейски условия, оповестяват от Министерство на правораздаването.

Строителните действия по преустройството на съществуващата постройка, която е в непосредствена непосредственост до пандиза и превръщането й в съвременно пенитенциарно заведение, стартираха през днешния ден и би трябвало да приключат в границите на година. 

На събитието участваха заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев, основният секретар на министерството и началник на Програмния оператор на Програма " Правосъдие “ Десислава Гайдарова, основният шеф на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията “ гл. комисар Ивайло Йорданов (ГДИН) и началникът на затвора-Враца ст. комисар Иван Спасов.

Инвестиционния план планува главен ремонт и преустрояване на всички съществуващи стаи и зали и обособяването им в спални пространства със независими санитарни възли. Предвидени са още създаване на бани, кухненски блок, спортна зала и зала за рандеву, лавка (смесен магазин), перално поделение, пространства за надзорния и административния състав. В двора, с изключение на места за престой навън, са проектирани алеи, зелени площи и спортни площадки за волейбол, баскетбол и мини футбол.

В новото затворническо общежитие ще бъдат настанени лишените от независимост, които до преди месеци бяха в така наречен общежитие " Керамична фабрика “. Лошите битови условия в него години наред бяха подложени на критика от национални и интернационалните и институции, а в свои отчети неведнъж омбудсманът предлагаше неговото закриване. В момента пандизчиите от " Керамична фабрика “ търпят присъдите си в Бойчиновци.

Средствата за преустройството и ремонта за новите корпуси във Враца са безплатна финансова помощ в границите на Програма " Правосъдие “ по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/ и са в размер на 1 млн. 614 хиляди лева Обектът е част от план " Осигуряване на сигурна и безвредна материална среда в пандизите и арестите “, като в него са написани още инфраструктурни обекти. 

Предвидено е в затворническите общежития " Хеброс “, " Самораново “ и " Строител “, надлежно към пандизите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения /half-way house/. Целта е да се вкара нова социално-интеграционна идея за адаптиране на лишените от независимост при завръщането им в обществото. Ще бъдат построени нов арест и пробационна работа в Петрич и нов арест в Самораново.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР