Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия, отрязаха с флекс

...
Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия, отрязаха с флекс
Коментари Харесай

Отрязаха с флекс ръката с шпагина от най-високата фигура на Паметника на Съветската армия

Започна демонтажът на Паметника на Съветската войска, отрязаха с флекс ръката с шпагина на най-високата фигура на монумента. Демонтирането на паметника бе оповестено рано сутринта във вторник от регионалния шеф на София Вяра Тодева.

Около 18 ч. стартира рязането с флекс на най-високата фигура на монумента, на която е изобразен руски боец, размахващ над главата си автомат " Шпагин ". Около 18.30 часа ръката с автомата беше свалена с крана.

Това се случва на фона на митинги, съпроводени със пристрастености, крайни политически оценки и мнения през целия ден.

Блокада на Орлов мост, полицейски кордон, ранен народен представител от Българска социалистическа партия, шествия в отбрана. Всичко това в директен конфликт с оценката, предоставена от регионалната администрация, че паметникът е рисков и е нужна незабавната му реституция, предава Българска национална телевизия.

От рано тази заран стартира демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската войска. На място се появи кран, с който фигурите ще бъдат отстранени на стадии, тъй като са рискови за минаващите.

" От 70 години този монумент в никакъв случай не е реставриран. Ние възложихме това проучване и резултатите демонстрираха, че вследствие на времето са се получили съществени пукнатини във фигурите ", сподели Вяра Тодева, регионален шеф на София.

Експертното мнение е направено от скулптора Марин Марков.

" Има съществени пукнатини, които тук-там са до 4-5 см. Когато е инсталиран е бил налят бетон в краката на фигурите. С годините там е проникнала влага и ледът е разрушил метала ", разяснява Марин Марков.

Заместник регионалният шеф на София Георги Чичков изясни, че първо ще бъде издигнато скелето, което опасва паметника, с цел да има допир на служащите до най-високите фигури. Ще се отстраняват поетапно части с величина до 4 тона.

" Ще би трябвало да се вдигнат 2-3 равнища според от оперативната височина за работата, с цел да може да има допир на служащи до съответните фигури ", изясни Георги Чичков, заместител регионален шеф на София-град.

Вяра Тодева изясни, че първо ще бъдат демонтирани фигурите, които се намират най-високо. Но не сподели къде тъкмо ще се съхраняват.

" Ами, на този стадий те ще бъдат преместени в държавен парцел. Те ще бъдат строго охранявани ", съобщи Вяра Тодева.

След социална поръчка, фигурите ще бъдат реставрирани. Очаква се по-късно фигурите да бъдат пренесени в Музея на социалистическото изкуство, в случай че пространството там разрешава това.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че не утвърждава тези дейности.

" От теб слушам, има си кмет, има си регионален шеф. Когато бутнахме мавзолея, други монументи... хората би трябвало да имат опция и неприятното да го виждат. Сега не си спомнят младежите за мракобесната държавна сигурност. Какво значи да си ген.-лейтенант Терзиев, началник на военно контраразузнаване. Хората, младите не знаят и викат той какво си приказва. Затова като има подобен монумент може да отидеш и да кажеш ето този и тази войска вкараха България в Белене, Скравена, избиха цялата аристокрация и най-напредничавата част от българското общество ", акцентира Бойко Борисов.

ПП-ДБ излязоха с декларация от парламентарната естрада.

" Възраждане " се заканиха, че ще предпремат всички ограничения, в това число и на ръба на закона, с цел да запазят Паметника на Съветската войска на мястото, на което е. Ще сезират и прокуратурата, тъй като имат подозрения, че длъжностните не са спазили закона и правят всичко прикрито за необятната общност.

" Това, което става, е, че възвръщаме фашизма в България, тъй като за една група хора този монумент символизира някаква черна страница от историята на България, единствено че в край сметка той символизира успеха над фашизма, това е концепцията на самия монумент ", сподели Деян Николов - общински консултант " Възраждане ".

Всеки монумент е парченце от историята на България и би трябвало да се пази, упорстват от Българска социалистическа партия. Корнелия Нинова прикани демонтажът да спре, тъй като тази тематика единствено разделя обществото.

" Разрушавайки монументи, рушите историята на България. Ние сме за това всички монументи да се запазят, да се учи историята такава, каквато е била ", счита Корнелия Нинова - ръководител на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

Българска социалистическа партия и " Възраждане " оповестиха, че ще внесат предложение за осъществяване на референдум, на който хората да решат каква да е ориста на Паметника на Съветската войска. По-късно представители на Българска социалистическа партия се срещнаха с премиера по тяхно гледище, поискали са да спре демонтажа. Според тях Денков не е бил наясно с тематиката. Поел е ангажимент да приказва с регионалния шеф на София.

Реакция пристигна и от Москва. Говорителката на съветското външно министрество Мария Захарова съобщи, че одобряват демонтирането на паметника като враждебна стъпка от страна на България, която утежнява двустранните връзки.

" Разглеждаме разрушаването на паметника на нашето общо минало като следващата враждебна стъпка на публична София, която утежнява така и така патовата обстановка в двустранните връзки. България за следващ път избира неверната страна на историята ", акцентира Мария Захарова - представител на съветското външно министерство.

Захарова отбелязва, че българската страна е пренебрегнала настойчивите оферти на Москва за съвещания по отношение на ориста на паметника.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР