Започна 12-тото издание на Капанския събор, който се организира от

...
Започна 12-тото издание на Капанския събор, който се организира от
Коментари Харесай

Капански събор в разградското село Гецово: Участват над 350 изпълнители от 7 общини

Започна 12-тото издание на Капанския събор , който се провежда от Община Разград, Кметство село Гецово, РЕКИЦ “Читалища “ и НЧ “Просвета 1883 “-Гецово, оповестиха от Общината.

На сцената на централния площад в Гецово през целия ден ще излязат близо 350 реализатори от 7 общини от 3 области : Разград, Кубрат, Лозница и Цар Калоян от Разградска област; Ветово и Сеново, Русенска област; Крушари, Добричка област. На площада има занимания за дребните фенове – разнообразни атракциони, понички и захарен памук, както и бира-скара за възрастните.

Фолклорният празник на централния площад в Гецово бе открит от кмета на селото Емил Гиздов .

„ Всеки от нас носи в себе си българската национална традиция. Тя ни връща към корените ни, където и да се намираме по света. Капанският събор е доказателство за богатата нематериалност и здравите корени на българите в този район ”, сподели господин Гиздов пред участниците и феновете на събора . Той благодари на всички, ангажирани с организацията на събитието.

За да върви по вода на събора, кметът на Гецово Емил Гиздов плисна менче с вода , а гостите бяха почерпени с пита. Първи на сцената излязоха най-малките участници – Танцов състав „ Гецовлийчета “ към НЧ “Просвета 1883 “ с живописен началник Лидия Станчева. След тях по стратегия през целия ден с малко спиране в следобедните часове ще излязат още 26 състава.

В 19:00 часа стартира концертът на Капански ансамбъл-Разград, а в 20:00 ч. на сцената излиза гостуващата изпълнителка Ивелина Колева . Тя е фолклорна изпълнителка, пяла е с разнообразни оркестри, има няколко албума, като част от песните в тях са нейни авторски. Последният й албум „ Невено моме “ е излязъл през 2022 година в него има дует със сестра й – поп фолк изпълнителката Преслава, както и с Николай Славеев, а също и трио с още двама известни фолклорни реализатори Пепи Христозова и Здравко Мандаджиев .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР