Заплатите в средното образование да се повишат със задна дата,

...
Заплатите в средното образование да се повишат със задна дата,
Коментари Харесай

Нови заплати в образованието от 1 април: директор с основна 1724 лв., учител - с 1415 лв. |

Заплатите в междинното обучение да се покачат със задна дата, считано от 1 април 2022 година - планува план на държавно разпореждане за изменение на Наредба 4/2017 година за нормиране и възнаграждение на труда, импортиран през вчерашния ден от министъра на образованието акад. Николай Денков за 14-дневно публично разискване.

Увеличават се размерите на главните хонорари, според контрактуваното сред МОН, синдикатите и работодателите и написано в анекс от 4 април към Колективния трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение.

Минимални размери на главните месечни заплати на педагогическите експерти
Група Длъжности Минимална основна заплата от 01.04.2022 година Педагогически специалисти с управнически функционалности
директор 1724 лева заместник-директор 1595 лева
Педагогически експерти
учител, педагог, логопед, психолог,
педагогичен консултант, корепетитор,
хореограф, треньор по тип спорт,
рехабилитатор на слуха и говора,
началник на направление ИКТ 1415 лева
Планираното нарастване е в осъществяване на задачата заплатите на педагогическите експерти да доближат 25% над междинната брутна заплата за страната, написа министър Денков в претекстовете си. " В изпълнение на тази цел със Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година са увеличени средствата за предучилищното и учебното обучение с 239 млн. лева Повишаването на възнагражденията е една от главните ограничения за преодоляване дефицита на педагогичен експерти и обосноваване на младежите да изберат учителската специалност ", добавя той.

Освен заплатите има и друга смяна. Намалява се броят на отработените дни, при които непедагогическият личен състав има право на в допълнение трудово заплащане за реализирани резултати. Вместо 186 той ще е 152 според анекса - смяна, която ще бъде регламентирана и в Наредба 4 за нормиране и възнаграждение на труда.

" Тази смяна не изисква спомагателен финансов запас, само че ще даде опция за по-справедливо разпределение на нормативно избраните средства, като по-голям брой личен състав ще има право да получи посоченото в допълнение заплащане ", прецизира министърът.

Необходимите средства за изпълнението на плана на акт за идващите бюджетни години ще бъдат обезпечени в рамките на плануваните с обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2022-2024 година средства за делегираните от страната действия по функция „ Образование “.

Съкратеният от 30 на 14 дни период за публично разискване министърът изяснява с нуждата увеличените хонорари да бъдат изплатени до края на април. " След приключването на изключителната епидемиологична конюнктура учителите работят при увеличено натоварване за превъзмогване последствията от образованието от разстояние в електронна среда, заради което своевременното нарастване на трудовите им хонорари ще способства за мотивирането им при осъществяването на служебните им ангажименти ", добавя той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР