Заплатите скачат още след Нова година.С наличието на бюджет 2023

...
Заплатите скачат още след Нова година.С наличието на бюджет 2023
Коментари Харесай

Заплатите скачат още след Нова година

Заплатите скачат още след Нова година.

С съществуването на бюджет 2023 заплатите започнаха да се повишават,

заяви пред Нова телевизия Виолета Иванова заместник-директор на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ.

Тя удостовери, че има едно придвижване към повишаване на заплатите, само че към момента има доста от по този начин наречените работещи небогати.

На въпрос дали ще се промени картината откакто от януари се вдигне минималната заплата, тя отговори, че се надява.

Според нея заплатите в бизнеса ще се повишат още повече.

Тя заяви, че мисли, че има задоволително пари в фирмите.

България изпреварва Европа по растеж на заплатите, само че все пак страната ни остава на последно място по приходи в Съюза. Проучване на консултантска компания измежду 350 фирми  у нас установи, че  през актуалната година  п овече от половината работодатели са повишили заплатите с до 10% , като през 2022 година растежът е бил 14-15% в отговор на растящата инфлация. Най-голямо е покачването на възнагражденията в огромните градове като София, Варна, Пловдив и прочие Затова пък в градовете от по-бедните райони, като Видин, Кюстендил, Хасково и прочие, заплатите остават до два пъти по-ниски, научаваме от Полет Живина – специалист „ Проучване на възнагражденията “ в компанията, провела разбора.

Факт е, че столицата привлича  повече задгранични вложения и мултинационални компании , които постоянно оферират по-високи заплати . Такива компании към този момент се ориентират и към други огромни градове, като през последните години се следи последователно нарастване на заплатите, изключително в браншове като IT, финанси и произвеждане, които са съсредоточени по-скоро в огромните ни градове “ – споделя Полет Живина в изявление за стратегия „ Хоризонт “ на БНР.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР