Заплахата от бавно обхваща , предупреждават експерти, тъй като се

...
Заплахата от бавно обхваща , предупреждават експерти, тъй като се
Коментари Харесай

Заплахата от суша в Турция расте, язовирите пресъхват в много региони

Заплахата от постепенно обгръща, предизвестяват специалисти, защото се появяват известия за понижаване на равнището на водата на язовирите в няколко града, заяви в. „ Сабах ”.
Водните равнища в реките Марица и Тунджа в северозападна Турция са понижени до сериозно ниски равнища, защото сухият сезон продължава през есента след непостоянен дъжд предходната зима и това лято, демонстрират последните публични данни.
Валежите са намалели на половина и реките са пресъхнали в, където нормално се следят значителни превалявания през цялата година. Експертите предизвестяват, че неопазването на горите в района може да утежни обстановката.
В Измир, третият по величина град в Турция, ситуиран на брега на, равнищата в язовирните резервоари са алармиращи за евентуален дефицит на вода.
Пясъчни островчета се появиха по река Марица, която стартира от България, минават през Одринска провинция и се изливат в Егейско море. Тунджа също стартира в прилежащата на Турция страна и приключва като приток на Марица в Одрин.
Според данните на турски институции дебитът на река Марица е бил 222 кубически метра в секунда преди две години, само че тази година той е понижен до 59 кубически метра за същия интервал. По същия метод дебитът в Tунджа който беше 16 кубически метра преди две години, беше измерен на 2 кубически метра в секунда предходната година.
 Министър Танева към този момент не е толкоз безапелационна, че цената на хляба няма да пораства Министър Танева към този момент не е толкоз безапелационна, че цената на хляба няма да пораства
До 10 дни завършва жътвата на царевицата. При 30% по-малък рандеман ще бъде предоставена спомагателна помощ „ де минимис “ - по...
Тази година провинцията е имала единствено 386 кубически милиметра превалявания, съвсем половината от средногодишното, което отбелязва най-сухия сезон през последните 91 години, споделят специалисти. Докладите за времето допускат, че през идната седмица в провинцията няма да има спомагателни дъждове.
Длъжностни лица обявиха, че също е имала резултат върху намаляването на равнищата на водата в реките Марица и Тунджа, защото държавното управление на София усилва задържането на вода в язовирите си. Езерата и водоемите в провинцията бързо изсъхнаха, а фермерите се тревожат за устойчивостта на земеделието в региона, което процъфтява при развъждането на пшеница и слънчоглед. Вече страдащи от загуба на продукция, фермерите са загрижени за опцията да се откажат от нови култури, защото почвата остава твърда и сложна за обработка заради сушата.
Намаляването на преваляванията през последните месеци също заплашва със суша Черноморския район. Нивата на водата спаднаха в язовирите и езерата, до момента в който запасите от питейна вода също понижиха. Количеството на преваляванията в района е намаляло с 50% в съпоставяне със същия интервал на миналата година.
Нередовността на преваляванията е повишена заради световните климатични промени в Черноморския район, съгласно специалистите по метеорология, които също предизвестиха, че в бъдеще регионът може да се сблъска със сериозна суша с намаляването на горските масиви. Мехмет Йозалп от Университета Артвин Чорух сподели пред Агенция Демирьорен, че през последните години в източния Черноморски район има нередовни сезонни превалявания.
„ По този въпрос са извършени доста проучвания. Последните публични отчети разкриват, че преваляванията са намалели в съпоставяне освен с миналата година, само че и с дълготрайните междинни стойности. Дебитите са намалели доста заради този спад. Можем да го отдадем и на изменението на климата “, сподели той.
 Съхнат полезащитните пояси в Добруджа, учени сигнализират за чужд пакостник Съхнат полезащитните пояси в Добруджа, учени сигнализират за чужд пакостник
Необичайно съхнене при близо 100 километра от полезащитните пояси в Добруджа се следи през тази година. Причината е в рисковата с...
Йозалп добави, че най-големият резултат от изменението на климата е изместването на сезоните на преваляванията, което предизвиква „ особеност “ всяка година.
Липсата на вода основава проблем и за Измир, където равнището на водата в язовир Тахтали е спаднало до 36,04% от 65,29% през предходната година. Заснети с дронове фрагменти разкриват рядката опция да се види дъното на язовира. По същия метод язовирът Кутлу Акташ е цялостен единствено с 13,36%, до момента в който през същия интервал на предходната година той е бил на 49,34%.
Емине Хелил Инай Кинай, началник на измирския клон на Камарата на инженерите по околна среда, съобщи, че неустойчивостта на преваляванията се появява като " проблеми с количеството и качеството на водата " в провинцията.
Кметът на община Измир Тунч Сойер предизвести в неделя по време на посещаване на язовир Тахтали, че сериозна опасност е пред прага на града.
Неговите забележки пристигнаха след предизвестието на общински чиновник, че провинцията разполага с водни запаси единствено за 320 дни без превалявания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР