Записват в закона текст, който отразявал по-точно евродиректива. С промяна

...
Записват в закона текст, който отразявал по-точно евродиректива. С промяна
Коментари Харесай

Асен Василев предложи забрана на половината инхаус договори

Записват в закона текст, който отразявал по-точно евродиректива.

С смяна в Закона за публичните поръчки се предлага възбрана на към половината от въпросите, които разрешават подписване на така наречен инхаус контракти. Това проличава от план, който финансовият министър Асен Василев пусна в петък следобяд за публично разискване.

За случаите, в които държавно ведомство разпорежда непосредствено на обвързвано дружество действия, за които по принцип е належащо да разгласи социална поръчка,

до момента законодателството се мотивираше с европейска инструкция. Според Василев обаче тя е била тълкувана прекомерно разширително

и това е разрешавало до момента на здравната каса и на пътната организация да заобикалят закона.

В случая със здравната каса става дума за текстове от 2020 година, които разрешават тя да договаря непосредствено отстъпки за медикаменти и за здравна инсталация и помощни средства. Василев предлага те да се отстранен.

Текстовете за пътната организация са още от 2018 година и разрешиха сключването на доста инхаус контракти за доизграждане на автомагистрала “Хемус ”, по които бяха платени предплатено към 1,9 милиарда лева По създание това бяха контракти, които АПИ разпореди на държавната “Автомагистрали ” ЕАД, а тя от своя страна ги превъзложи непосредствено на строителни компании.

Друг текст, който Василев предлага да се поправя, позволяваше до момента законът да се заобикаля на съображение на това, че минимум 80% от оборота на обвързваното дружество е от “идентични или сходни ” услуги, които то е предоставяло последните 3 години на възложителя. Василев отстранява израза “идентични или сходни ”, и излиза, че на обвързваното дружество би трябвало да се пресмята целият оборот.

Има още един куп промени, които лимитират опциите за директни възлагания, а санкциите за нарушавания на закона се удвояват.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР