Запис на телефонен разговор между банкера Цветан Василев и жена,

...
Запис на телефонен разговор между банкера Цветан Василев и жена,
Коментари Харесай

В изтекъл запис с Цветан Василев се твърди, че Борисов и Цацаров искали 50 млн. долара комисион за банка Викторияот турска компания

Запис на телефонен диалог сред банкера Цветан Василев и жена, която твърди, че е представител на турска корпорация, хвърля съществени обвинявания за корупция към премиера Бойко Борисов и основния прокурор Сотир Цацаров.

Материалът беше оповестен от уеб страницата "Афера ", който написа, че е получил записа от човек, подписал се като "Георги Възмездев ", дружно с записка, в която се твърди, че е изработен от турските секрети служби.

Може да го чуете тук:https://www.youtube.com/watch?time_continue=61&v=u32WmpzgkmI

Записът е съпроводен от сканирани копия на писма, разменени сред турската компания Yozturk и Фонда за гарантиране на влоговете. От тях остава усещането, че на 13 май 2015 година Юсуф Йозтюрк, който е ръководител на борда на шефовете на компанията „ Йозтюрк Холдинг “, е изискал да придобие банка "Виктория ". За да стане това обаче е нужна една междинна стъпка и турците оферират да я създадат.

"Виктория " е благосъстоятелност на КТБ, а КТБ е във банкрут. Неин максимален заемодател се явява Фондът за гарантиране на вземанията, който е налял 1,5 милиарда евро в КТБ и никой не може да придобие банка "Виктория ", без да удовлетвори Фонда за гарантиране на вземанията.

Затова турците оферират да изкупят правото да събират заемите към КТБ, които другояче Фондът за гарантиране на вземанията би трябвало да събира. В писмата не се загатва за цена, която турците са имали желание да платят, само че те са уверили българските управляващи, че имат банкова гаранция от името на 50 водещи международни банки, което подсигурило сериозните им планове.

Фондът дава отговор на предлагането на 12 юни 2015 година с писмо, в което се споделя, че защото КТБ е оповестена в неплатежоспособност, лицензът й не може да възобновен, нито пък може да възобнови банковата си активност. В същото време пък банка "Виктория " е настояща и придобиването й може да бъде осъществено посредством закупуване на акции от нейния капитал, които са благосъстоятелност на КТБ.

Това е предисторията на записа, който наподобява се е състоял директно след размяната на писмата. Тежките обвинявания, които следват нататък са отправени извънредно от женския глас, са който се твърди, че е на представител на турската компания. В записа въпросният женски глас твърди, че висши държавници са поискали за договорката комисиона от 50 милиона $. Жената, която беседва с Цветан Василев, декларира, че на среща с турците с изключение на "заместник президентът и министър председателят " ще участва и основният прокурор Сотир Цацаров.

"Излиза, че от българската част са съобщили на Анкара, че няма Омански фонд, че това 30% са създали изследване, са били твои (на Василев - б.р). Намерил си някакъв човек и си го показал за Омански фонд. Зад фонда седиш ти с 30-те % ", преразказва дамата, на което Василев дава отговор: "Ще се въздържа от коментар за това какво са декларирали ".

От описа на дамата излиза наяве, че от българска страна ще участват в "събота " на среща "с обстоятелствата ". "Ще забележим какво ще донесат и какво ще сложат на масата. Те желали среща. Юсуф вика: Днес от сутринта два пъти ми звъняха, през вчерашния ден ми звъняха, вика. Аз заставам зад думата си, вика. И знаеш ли какво викал Бойко? Вика: тоя или има доста пари и желае да влага, или е вманиачен да застане зад подобен човек ", споделя още дамата.

По думите й нещата, които споделя, е научила директно от Юсуф Йозтюрк, с който пътувала в една кола. Той й споделил, че "всичко са правили за пари ". "Представи си какво нещо е. Изнудвали са индивида за пари ", споделя тя.

В отговор Василев декларира, че не се учудва от "организацията ", само че нямал желание да дава пари. "Пари сега няма да им дам. Ако желаят да вършат дийл (сделка, б. р.), от който да се вземат решение нещата положително и за страната, и за тях, можем да беседваме. Иначе аз нямам желание на никой да давам тия пари. Нито на единия, нито на втория, нито на третия. Нито са ми създали нещо. Ощетили са ме, ограбили са ме всичките ", продължава Василев.

В отговор дамата декларира: "Виж какъв брой са нагли, Цветане, какъв брой са нагли да предложат сума, разбираш ли? На каква основа? Това коментирахме довечера. Заради какво, какво си направил? Всеки човек по принцип е отговорен, нали, за тях? Това коментирахме, това споделят, нали, тъй като въпреки всичко изхождаме от мисълта, че би трябвало да имат и поддръжка от Анкара, с цел да създадат нещо такова ", споделя още тя.

Василев изяснява, че фактът, че "те му оферират да купи същите активи на половин цена ", говорело, че "тях не ги интересува ползата на страната, че тях ги интересува единствено персоналният им интерес и моето заличаване ".

"Какво излиза? Че те, освен това състояние, нали, Yozturk си дава офертата, че желае, не могат нищо да създадат и в този вид си викат: Поне да изкараме 50 млн. от комисион, нали? Така ли е? Така излиза ", споделя дамата, при което Василев дава отговор, че "те са изкарали повече пари, тези момчета ".

"А пък това, че някой твърдял, че няма Оман, да чакат неоправдателна присъда, тъй като оманците ще ги осъдят. И то ще ги осъдят за доста повече пари ", изяснява той.

В хода на диалога той задава и въпроса кой ще участва на диалозите с турската компания.

"Държавата България. Ще пристигна заместител -президентът, министър-председателят - кой от двамата, и Цацаров ще идва и още един човек. Искат цялостна защита на хотела, може и Бойко да пристигна, нищо се не знае. Той на всички места си пъха носа, нали знаеш... Ако тия пари не ги е споделил той, заплюй ме... 100 на 100... да ти кажа. Сто на 100 ", дава отговор женският глас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР