Запазването на уникалната по рода си културна ценност – 14-метров

...
Запазването на уникалната по рода си културна ценност – 14-метров
Коментари Харесай

Валентина Димова с въпрос към министър Кръстев за опазването на ценна Римска колона край Павликени

Запазването на неповторимата по рода си културна полезност – 14-метров древноримски фундамент сред селата Мусина и Лесичери край Павликени, сложи като въпрос пред министъра на културата Кръстьо Кръстев националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Валентина Димова. 
Римската колона е част от мемориален комплекс, издигнат през втори век след Христа за римския благородник Квинт Юлий и фамилията му. Квинт Юлий е бил и висш сановник на известния в античността римски град Никополис пъкъл Иструм, издигнат от римския император Траян в чест на успеха му над племето даки. 
„ За страдание през днешния ден от този мемориален комплекс е останала само Римската колона, която е неповторима по рода си, тъй като не се среща на никое място другаде в България и на Балканския полуостров ”, уточни по време на парламентарния надзор Валентина Димова.
По думите й в детайли изследване на терена към колоната е провеждано през 90-те години на предишния век от Регионалния исторически музей във Велико Търново, като част от фрагментите на гробницата са експонирани там. 
Народният представител от Българска социалистическа партия обаче сложи поредност от проблеми: „ Желаещите да посетят този обект са принудени да вървят по частен аграрни имот, изложени са на риск, защото обектът не се поддържа и крие рискове. Често тревата към обекта е прикрила противозаконните ровове от иманярска активност, а също и огромен ров, който се е формирал в резултат на разграбените материали от гробницата ”, уточни Димова. Тя се обърна към министъра на културата със следните въпроси:  
„ Предвижда ли се консервация на обекта, с който да се резервира оборудването за идните генерации, да се развива туризма в района и да се пресечен нерегламентираните изкопни действия от лица, които не са оторизирани да правят този тип активност? Предвижда ли се създаване на пешеходна алея и осветяване до и на комплекса, които да разрешат на посетителите безвредно да стигат и преглеждат постамента? ”. 
От отговора на министър Кръстев стана ясно, че Министерството на културата не разполага с акт за благосъстоятелност и надлежно с права за ръководство, на което националният представител от Българска социалистическа партия репликира: 
„ Запазването на това историческо и културно завещание за България е от извънредно значение и е значимо, че Министерството на културата откликва. От отговора ви разбрах, че в пълномощията на регионалния шеф на Велико Търново е  актуването на тази културна полезност и аз се наемам да слага въпроса и пред него за решаването на този значим за страната ни и района на Велико Търново въпрос ”, съобщи Валентина Димова.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР