Запазете за някой дъждовен ден гласи една стара мисъл, която

...
Запазете за някой дъждовен ден гласи една стара мисъл, която
Коментари Харесай

Как да съхраняваме храната?

„ Запазете за някой дъждовен ден ” гласи една остаряла мисъл, която е вярна и през днешния ден. Съхранявайки храната си освен Ви икономисва ненужните разходки до магазина, само че и Ви подарява с задоволително хранителни запаси в миг на рецесия. Има някои съществени фактори, с които би трябвало да сте осведомени, когато съхранявате храната. Цялата цел на запазването ще е победена, в случай че провизиите Ви се скапват. Следните препоръки ще Ви покажат по какъв начин да съхранявате храната си.

Какво да съхранявате?

Съхранявайте единствено тези храни, които обичате да консумирате. Няма смисъл да пазите неща, които не са по усета Ви. Житото, оризът, олиото, захарта, сухото мляко, медът и други са нормално нещата, които постоянно се включват в рецептите. Затова се уверете, че постоянно ще имате задоволително от тях. Количествата зависят от броя на хората, които живеят в къщата и от периода, за който желаете да ги съхраните. Изсушените плодове, пакетирани в железни консерви, са положителни за дълготрайно съхранени.

Ако желаете да се запасите с пакетирани или консервирани храни, постоянно внимавайте когато ги купувате и следете капачките им да не са вдлъбнати или развалени по някакъв различен метод. Проверете датата на произвеждане. Супите могат сполучливо да се съхраняват на стайна температура за 5 години, като се изключи тези, съдържащи киселини (като доматената чорба, която може да издържи единствено 18 месеца).

Съвети за запазване

За да увеличите периода на валидност на храната си, би трябвало да се запознаете със специфичните практики за запазване.

• Житото, оризът, зърнените храни, семената и бобовете би трябвало да се съхраняват в огромни пластмасови контейнери. Можете да си купите такива от магазините за бои.

• Избягвайте да съхранявате в употребявани съдове, защото те могат да съдържат молекули от предходните храни, които да скапват новите.

• Поставете парче изсъхнал лед или прибавете няколко дафинови листа, с цел да предпазите зърнените храни от буболечки.

• Съхранявайте пластмасовите кофи на изсъхнало, в килера или в кухненския долап.

• Уверете се, че контейнерът е добре затворен и че не влиза въздух.

• Храни, като месото или млечните артикули, би трябвало постоянно да се замразяват.

• Замразената храна би трябвало да изстива на подобаваща температура.

• Никога не размразявайте и след това още веднъж замразявайте храната, защото по този начин се появяват бактерии.

• Приготвените храни като хляба и плодовете могат да се съхраняват единствено краткосрочно.

• Не консумирайте и не съхранявайте храни с изминал период на валидност.

Запасяване с храна при изключителни случаи

Извънредните случаи идват без предизвестие, по тази причина постоянно би трябвало да сте подготвени за такива обстановки. Необходимите Ви неща би трябвало да включват изсъхнало мляко, самун, захар, масло и други

Винаги подновявайте тези ресурси, тъй че наличието им да не се скапе. Хората, живеещи в региони, в които постоянно се случват естествени бедствия, би трябвало постоянно да имат такива храни в наличност.

Съхранявайте храната си на изсъхнало и хладно място. Ако останете дълго време без ток консумирайте първо нещата от хладилника, а след това тези от фризера. И най-важното- при рецесия в никакъв случай не забравяйте да споделите непотребната храна със съседа си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР