Запалих се по книгите от много ранна детска възраст. Сега

...
Запалих се по книгите от много ранна детска възраст. Сега
Коментари Харесай

Бойко Серафимов: Запалих се по книгите от много ранна детска възраст

Запалих се по книгите от доста ранна детска възраст. Сега ужасно доста скърбя, че динамичността на днешния ден ни лишава от времето, което може да даваме на книгите. Това сподели спортният публицист от Радио " Фокус " Бойко Серафимов в предаването " Един неделен ден по шосето " с водещ Або.

Той описа, че дядо му и баба му са работили в държавна печатница и около тях е ставал очевидец и на процеса на основаване на книги. " Някак си тази магия на печатарските машини, на атмосферата, на хората с престилките от едно време беше това, което ме възпламени. За дядо ми беше въпрос на фетиш да си купува най-новите книги. Аз се възпламених около него ", описа Бойко Серафимов.  

Последната прочетена от него книга е автобиографията на Юрген Клоп. " Интересна е, тъй като демонстрира по какъв начин един непретенциозен футболист може да стане популярен управител, какъвто без подозрение е Юрген Клоп. По-важни са житейските препоръки и изводите, които съумях да си направя, от методите, по които той е приемал провокациите и ги е преодолявал, с цел да стигне до тази си позиция сега, от работата му с другите типажи, които има във всеки един тим. Има по-скрити, по-скромни, по-свити хора, има и егоцентрици, които желаят да бъдат водачи. Работата на мениджъра е да балансира сред всички тях, и в това време да остане леко дистанциран, с цел да всява почит ", разяснява той.  

Сред обичаните му създатели е Джеймс Хадли Чейс. " Хадли Чейс дава опция ти да затвориш финала на книгата и да си разиграваш в мозъка по кое време и по какъв начин би се случило това изобретение на това доказателство, което ще набеди същинския провинен и справедливостта ще спечелва ".  

Бойко Серафимов показа обичани фрагменти от " Мъдростта на вековете. Мисли, афоризми, крилати фрази и национални мъдрости от 30 епохи ", отдадени на книгите: " Днешните книги са нашите утрешни действия ", " Лесно написаните книги се четат мъчно ", " Хубавата книга е откровен другар: когато ти омръзне, тя не се сърди, а когато й вярваш – не те мами ". 

Водещият на предаването Або показа " Коприна " на Алесандро Барико.  

" Аз имам едно прочувствено положение, което е строго резервирано за моментите, в които чета Алесандро Барико. Не мога да го опиша – не е носталгия, не е неспокойствие, не е обич, не е поклонение. То е безусловно особено прочувствено положение, което ме връхлита само когато чета Барико ", показа той. 

" Коприна " е една от най-емблематичните произведения на създателя. Тя споделя историята на Ерве Жонкур, който отглежда копринени буби в едно село в Южна Франция, чиято стопанска система се крепи точно на копринената промишленост. Действието се развива в средата на ХІХ век, а той пътува до Япония, с цел да си набави копринени буби. В книгата се развиват два успоредни сюжета – за пътуването на Ерве до Япония, за политическата обстановка във Франция и Япония, за любовната драма на Ерве Жонкур с японската му наложница и с жена му. " Споменават се доста съществени исторически персони, като Луи Пастьор, който в последна сметка е решил казуса със болестта на копринените буби, както и един американски мореплавател, който е " провинен " за това Япония в последна сметка да се отвори към света и който се споделя Матю Пери ", описа Або.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР